DRAPSTRUES: Ap-politikerne Raymond Johansen, Libe Rieber-Mohn, Eskil Pedersen og Knut Storberget. (Foto: SCANPIX/(TV 2-montasje)
DRAPSTRUES: Ap-politikerne Raymond Johansen, Libe Rieber-Mohn, Eskil Pedersen og Knut Storberget. (Foto: SCANPIX/(TV 2-montasje)

Norske politikere drapstruet på russisk nettside

Ifølge nettsiden skal flere navngitte nordmenn «utryddes» i forbindelse med en antinazistisk markering på Youngstorget 9. november.

På en russisk nettside ble det torsdag lagt ut en skremmende melding om at åtte navngitte personer skal «utryddes» Krystallnatten 9. november i forbindelse med en antinazistisk markering på Youngstorget, som arrangeres i regi av SOS Rasisme.

Arbeiderparti-toppene Knut Storberget, Raymond Johansen, Libe Rieber-Mohn og Eskil Pedersen står alle på listen. Det samme gjør Jan Erik Skretteberg, leder for SOS Rasisme i Buskerud.

– Vi vet jo at frekvensen av vold og drap på både meningsmotstandere og folk man ellers ikke liker er mye høyere i Øst-Europa enn det den er i Norge, så dette er absolutt noe man må ta på alvor, sier Skretteberg til TV 2.

dodsliste_sos (Foto: TV 2)

Gruppen, som hevder de vil ta opp arven etter Anders Behring Breivik, etterforskes nå av PST.

«Krapylene på venstresiden»

Politiets sikkerhetstjeneste opplyser at de av prinsipp ikke kommenterer sikkerheten rundt myndighetspersoner, men TV 2 vet at de undersøker innholdet på nettsiden, og forsøker å finne ut hvem som eventuelt kan stå bak de grove truslene.

Selv kaller de seg «Organisasjonen Fritt Norge». På nettsiden står det at russiske høyreekstreme skal støtte «norske patrioter», for å utrydde «krapylene på venstresiden». Angivelig kommer også baltiske høyreekstreme for å delta.

– Vi vet det har vært kontakt mellom høyreekstreme fra de tidligere sovjetrepublikkene og norske høyreekstreme. Det er ikke noe nytt, sier Skretteberg.

Væpnede livvakter

Truslene mot Storberget begrunnes med at det var han som sendte nynazisten Vatsjeslav Datsik ut av Norge. Den gang vitnet Storberget i retten.

Det kom også fram i ettertid at en av Datsik-sympatisørene var bevæpnet med kniv i Oslo tingrett mens Storberget vitnet. Skretteberg fra SOS Rasisme sier det høyst sannsynlig er de samme folkene som står bak denne trusselen.

– Men som sagt, det er vanskelig å si bastant foreløpig. Dette er jo ikke så mange timene gammelt, sier Skretteberg.

På nettsiden står det at man alltid må være forsiktig rundt Storberget og ikke gå hurtig mot ham, fordi han alltid har bevæpnede livvakter med seg. TV 2 vet at Storberget har hatt livvakter rundt seg etter 22. juli. Ingen i Arbeiderpartiet ville kommentere truslene overfor TV 2 torsdag kveld.