Sosiale medier er en arena som stadig oftere brukes av organiserte kriminelle. (Foto: Colourbox.no/Scanpix/TV 2-montasje)
Sosiale medier er en arena som stadig oftere brukes av organiserte kriminelle. (Foto: Colourbox.no/Scanpix/TV 2-montasje)

Facebook: – Umulig å gjøre Facebook hundre prosent sikkert

Facebook sier de har gode sikkerhetssystemer som skal hindre svindelforsøk, men at det er umulig å gjøre systemet vanntett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge er et av landene hvor størst andel av befolkningen bruker Facebook. Sosiale medier er også den arenaen hvor organiserte kriminelle retter sin hardeste skyts i sitt forsøk på å svindle folk.

Og stadig flere nordmenn lar seg lure. Årlig svindles norske nettbrukere for over 100 millioner kroner.

Facebook selv sier at de kontinuerlig jobber med å gjøre sidene så sikre som mulig for brukerne.

– Men det er umulig å sikre seg hundre prosent, sier talsmann for Facebook i Norden, Jan Fredriksson, til tv2.no.

Les nettpraten om datasikkerhet her!

Lettere å lure brukerne

Tidligere forsøkte de kriminelle å utnytte svakheter i PC-enes programvarer. Nå har stadig flere funnet ut at det er lettere å lure brukerne.

– Det er denne veien de går. Det er mye lettere å lure brukeren enn PC-en. Derfor er det viktig at folk skrur på den sosiale brannmuren sin, sier seniorrådgiver i NorSIS, Hans Marius Tessem, til tv2.no.

Via sosiale medier distribueres det kontinuerlig datavirus, som i verste fall kan overta identiteten din på nettet. Søndag fortalte TV 2 om Gro Lund, som opplevde at kriminelle brøt seg inn på Facebook-kontoen og overtok identiteten hennes.

Også e-posten hennes ble overtatt av svindlerne. Ved å gi seg ut for å være henne, forsøkte de å lure vennene hennes til å sende dem penger.

Jan Fredriksson er Facebooks talsmann i Norden. (Foto: Helm1 PR)

Maner om forsiktighet

Virusene spres ofte gjennom lenker på nettsidene som tilsynelatende er videoer av det kuriøse slaget. Facebook forteller selv at de har sikkerhetsfunksjoner i systemet som skal fange opp denne typen svindelforsøk.

Fredriksson sier Facebook både utvikler sine egne sikkerhetssystemer og at de samarbeider med andre sikkerhetsaktører. Likevel klarer de ikke å fange opp alle farene, og anbefaler brukerne om å være mer forsiktige.

– Alle lenker som legges ut på Facebook blir sjekket opp mot flere databaser hvor det er informasjon om ulike lenker som misbruker plattformen. Om en slik lenke dukker opp, så skal dette systemet oppdage det, sier Fredriksson.

– Det kan snike seg gjennom sikkerhetssystemet likevel. Da gjelder det å være litt på vakt. Om noe virker for bra til å være sant, så er det trolig det. Og er det noen som ber om passordet, skal man absolutt ikke gi det ut, sier han videre.

LES OGSÅ: Slik sikrer du deg best mot å bli svindlet på nettet

– Virus og spam uvanlig på Facebook

Fredriksson hevder brukere som tar vanlige forholdsregler kan føle seg sikre på sikkerhetssystemene. I forhold til antall brukere, mener han virus og spam er relativt uvanlig på Facebook.

– Sammenlignet med andre nettsider, er det egentlig veldig uvanlig på Facebook. Siden vi er så mange som bruker Facebook, kan vi ikke si at det er få. Det er en veldig liten promille av brukerne som blir utsatt for det, men totalt sett blir det ganske mange i og med at vi er 800 millioner bruker verden over, sier han.

LES OGSÅ: Nordmenn svindles på nettet for over hundre millioner kroner årlig

Bruker samme passord flere steder

I dag er det mange som bruker flere e-postkontoer og som har profiler på flere ulike sosiale medier. Mange utsetter seg for ekstra risiko ved å bruke det samme brukernavnet og passordet på de ulike sidene. Om svindlerne får tak i ett passord, kan det i praksis bety at de raskt kan ta kontroll over hele livet til person på nettet.

PASSORDEKSPERT: Sikkerhetsrådgiver Per Thorsheim anbefaler å være generelt skeptisk til videresendte og delte lenker på nett. Også de du får tilsendt av venner. (Foto: TV 2)

– Selv om Facebook-systemet er veldig sikkert, så har man kanskje samme passord på andre sider som ikke har lagt ned like mye i sikkerhet. Om man har samme passord andre steder som man har på Facebook er man veldig sårbar, sier Fredriksson.

Også sikkerhetsrådgiver i IT-selskapet EDB ErgoGroup, Per Thorsheim, sier det er viktig at folk opererer med ulike brukernavn og passord på de forskjellige nettsidene.

– Ved å få tak i passord og brukernavn et sted, klarer de å hacke seg inn på andre områder, gjerne Facebook og Twitter, forklarer Thorsheim

– Visjonen er at Facebook skal være helt sikkert

Til tross for at Facebook selv hevder de tar unna de fleste svindelforsøkene ved hjelp av sikkerhetssystemer, oppfordrer de brukerne om å ta forholdsregler.

– Vi oppfordrer brukerne til å bruke kryptering på alle sider på Facebook. Det kan man aktivere i kontoinnstillingene. Vi oppfordrer også folk til å aldri gi ut passordet til noen. Om det er noen som ber om passordet, så er det trolig et forsøk på phishing-angrep, han.

– Visjonen er jo at Facebook skal være helt sikkert. Dette utvikles kontinuerlig hele tiden. Facebook utvikler også sitt eget sikkerhetssystem, og dette er noe vi stadig blir bedre og bedre på, sier han videre.