birkedal1 (Foto: TV 2)
birkedal1 (Foto: TV 2)

Birkedal om dusjfilmingen: – Jeg tenkte ikke over at det var ulovlig

Tidligere Frp-topp Trond Birkedal snakker ut om den vanskeligste perioden i livet.

Trond Birkedal forsto ikke alvoret da politiet plutselig sto på døra en søndag kveld i mars i år. Frp-politikeren hadde blitt anmeldt av en ung Fpu-politiker, som hevdet Birkedal i skjul hadde filmet ham og flere andre unge menn mens de sto i dusjen.

– Det var veldig sjokkerende. Du åpner døren en søndagskveld, og så står det politifolk utenfor. Jeg klarte ikke å tenke rasjonelt gjennom hva slags konsekvenser dette kom til å få, sier Birkedal i et intervju med TV 2.

SE INTERVJUET MED TROND BIRKEDAL I VIDEOVINDUET OVER (Reporter: Gerhard Helskog)

Filmet med iPod

Den unge mannen som anmeldte Birkedal trodde han hadde blitt filmet med skjult kamera i en downlight-lampe i taket over badekaret hjemme hos Birkedal. Dette viste seg å ikke stemme. Men da politiet ransaket leiligheten, fant de ut at han hadde filmet gutter i dusjen med en iPod som stod plassert på en baderomshylle.

– Jeg har ikke tenkt at det var ulovlig en gang, sier Birkedal.

– Du tenkte ikke at det var ulovlig?

– Jeg aner ikke hvordan jeg kan ha rasjonalisert det, eller hva jeg har begrunnet det med. Og når jeg ser det i ettertid, kan jeg i alle fall ikke forstå hvorfor jeg har gjort det, sier han.

LES OGSÅ: Knusende kritikk av Siv Jensen i Birkedal-rapport

Lovende politiker

Trond Birkedal fikk livet snudd opp ned denne søndagskvelden i mars. Han var en fremadstormende politiker, som i mange år hadde blitt spådd en lysende fremtid i norsk politikk.

I seks år, fra 2002 til 2008, var han leder i Fremskrittspartiets ungdom. Han satt i Fremskrittspartiets sentralstyre, og var partiets ordførerkandidat i Stavanger. Alt dette fikk en brå stopp da dusjskandalen ble kjent.

Til TV 2 forteller han at det tok litt tid før han forsto alvoret. Da politiet hentet ham klarte han ikke å tenke rasjonelt om hvilke konsekvenser det ville få.

– Jeg var mer opptatt av hva jeg skulle ha med meg på politistasjonen, sier han.

LES OGSÅ: Birkedal innrømmer snik-filming av flere personer

Politikerkarrieren over

På vei til politistasjonen spurte han politibetjentene om media ville få vite om det. Likevel klarte han ikke å se for seg hvilket omfang saken ville få.

Først mandag ettermiddag skjønte han at han ikke skulle på jobb. Da fikk han også vite av sin forsvarer, Arvid Sjødin, at alt hadde kommet ut i pressen.

– Da skjønte jeg at jeg ikke skulle på bystyremøte. Jeg hadde jo fortsatt et håp om det. Sjødin informerte meg om at navnet mitt var offentliggjort i media. Da skjønte jeg at det var en stund til jeg skulle på jobb igjen, forteller Birkedal.

Allerede søndagen hadde han ringt generalsekretær i Frp, Geir A. Mo, og trukket seg fra alle verv. Dette markerte slutten på Frp-karrieren til den høyt respekterte politikeren fra Stavanger.

LES OGSÅ: Snikvideo-tatt Frp-topp trekker seg fra alle verv