GLAD LAKS: Programlederne Arne Hjeltnes og Heine Totland tar oss med til Vestlandets hovedstad i første program. Matlaget Vestpå skal settes sammen.
GLAD LAKS: Programlederne Arne Hjeltnes og Heine Totland tar oss med til Vestlandets hovedstad i første program. Matlaget Vestpå skal settes sammen.

Arne Hjeltnes: – Vi møter alle slags rare tullinger

Premiere på matprogrammet «Det norske måltid».

I det nye TV 2-programmet «Det norske måltid» reiser Arne Hjeltnes og Heine Totland landet rundt på jakt etter de beste råvarene, matproduktene og de aller ivrigste matentusiastene.

Ikke et tradisjonelt matprogram

I år er det fjerde gang matkonkurransen «Det norske måltid» arrangeres, noe som er norsk matkulturs svar på Oscar, Amanda og Brageprisen. Det er likevel aller første gang kåringen har fått et eget TV-program, og vinneren skal annonseres på direktesendt TV.

– «Det norske måltid» er jo en eksisterende matkonkurranse, og så tenkte vi at dette kan vi gjøre mye mer underholdende. Det egner seg veldig godt på TV fordi det hele leder mot en konkurranse der landsdelene konkurrerer mot hverandre. Samtidig skal vi lage historier rundt maten. Så det blir jo litt «Gutta på mattur», forteller programmets produsent, Alexander Wisting, til tv2.no og legger til:

– Dette er ikke noe tradisjonelt matprogram, det er en underholdningserie med veldig mye humor.

Besøker fem landsdeler

Fem søndager framover skal de to matglade programlederne besøke en ny del av landet, og i hver episode blir vi kjent med kokker, produsenter og andre fagfolk, som er lidenskapelig opptatt av norsk mat. I sjette program blir det en stor finale i Stavanger, der matlagene konkurrerer mot hverandre for å lage det beste norske måltidet.

– Det er ganske mange personer som er med i hvert program så vi får vist fram en god bredde med kjøtt, fisk, oster, drikkevarer, litt alkohol, grønnsaker, frukt og bær, sier programleder Arne Hjeltnes.

I programmet får vi presentert matlaging på høyt nivå krydret med underholdning. Det blir med andre ord masse humor, musikalske innslag, enorm matglede og gode historier.

(Artikkelen fortsetter nedenfor)

bilde
bilde

Sa fort ja til programlederjobben

Hjeltnes var ikke vond å be da han ble spurt om å bli programleder for «Det norske måltid».

– Dette er jo midt i min interessesfære, god norsk mat fra små bygder og alle slags rare tullinger som driver og koker rundt omkring. Jeg får mange forespørsler og sier stort sett nei, men akkurat det å reise rundt sammen med Heine og vise fram den gode norske maten, var veldig lett å si ja til.

Stolt over norsk mat

Arne Hjeltnes er godt kjent fra TV 2-serien «Gutta på tur», der han reiste på tur med blant andre kokken Arne Brimi.

– Jeg har jo reist rundt sammen med Brimi tidligere, men her har vi gått mer systematisk til verks. Folk er veldig interessert i mat, og jeg blir stolt over å vise fram hvor bra den norske maten er. Jeg er litt nasjonalistisk av meg når det gjelder mat, for vi har ingenting å skamme oss for, forteller Hjeltnes til tv2.no og legger til:

– Hvis vi ikke passer på den norske maten så vil jo den forsvinne, for alle i verden kan lage billigere mat enn oss. Så derfor må nordmenn slutte opp om den norske maten.

Overraskelser underveis

Hjeltnes mener at hovedpoenget med «Det norske måltid» er å få vist fram det norske mangfoldet.

– Det folk kan glede seg mest til er overraskelsene. De kommer til å sitte og tenke: «Jøss, lager de sånt i Norge?» eller «Har vi sånne ting?». Jeg tror det er mangfold og variasjon folk kommer til å glede seg mest over, for de kan jo ikke smake maten. Så da må de gå og kjøpe noen av de produktene vi prøver og se det store utvalget, avslutter Hjeltnes engasjert.

Premieren av «Det norske måltid» kan du se på TV 2 søndag 06. november klokken 20:00.

Les alt om «Det norske måltid» på programmets hjemmeside.