PRESSET: Statsminister Papandreous er hardt presset   også av sine egne partifeller. (Foto: LIONEL BONAVENTURE/Afp)
PRESSET: Statsminister Papandreous er hardt presset også av sine egne partifeller. (Foto: LIONEL BONAVENTURE/Afp)

Flertall med kun én stemme for Papandreous

Partifeller vender statsministeren ryggen før det ekstraordinære møtet i regjeringen i formiddag.

Klokka 11 i formiddag vil fremtiden til statsminister Papandreous bli avgjort. Da møtes sosialistregjeringen til krisemøte om landets fremtid.

Etter Papandreous utspill om å holde en folkeavstemning om EUs krisepakke, har flere partifeller tatt til orde for at han er ferdig som statsminister. De ønsker ikke å risikere landets økonomiske fremtid med en folkeavstemning.

Nei fra finansministeren

Finansminister Evangelos Venizelos har allerede sagt at han er i mot folkeavstemningen.

– Hellas' plass i eurosonen er en historisk erobring gjort av det greske folk, som det ikke kan stilles spørsmål ved. Dette kan ikke avgjøres av en folkeavstemning, sier finansminister Evangelos Venizelos.

Les også: Derfor er det dramatisk om Hellas går konkurs

Han får støtte fra visefinansminister Pantelis Oikonomou, som i et intervju med fjernsynsstasjonen NET TV torsdag gikk hardt ut mot EU-lederne.

– Jeg er imot å holde folkeavstemning om euroen. Dette vil være fullstendig upassende, sier han og anklager EU-lederne for å legge utilbørlig press på Hellas.

– Vi har nå fått et ultimatum. Utlendinger blander seg opp i hva vi skal ta stilling til i folkeavstemningen, sier Oikonomou.

Knapt flertall

Parlamentsmedlem Eva Kaili fra sosialistpartiet PASOK har sagt hun ikke støtter forslaget om en folkeavstemning. Uten støtte fra Kaili har Papandreous kun én stemme flertall i det greske parlamentet på 300 medlemmer, skriver nyhetsbyrået Ap.

Dimitris Linzeris, også han et parlamentsmedlem for PASOK, sa torsdag at Papandreous nå må møte resten av partiet for å diskutere folkeavstemningsforslaget. Dette møtet vil altså være i tillegg til det allerede annonserte krisemøtet i regjeringen.

Der vil det bli klart om Papandreous mister støtte fra flere av sine partifeller, og dermed også flertallet i det greske parlamentet.

Les mer: Ikke mer krisehjelp før Hellas godtar redningspakke

– Hodeløst styre

Opposisjonen i landet lar ikke kaoset i regjeringspartiet gå uten en kommentar.

– Vi har et hodeløst styre av landet, sier Jannis Mihelakis fra Nydemokratene.

Fredag skal parlamentet i Hellas stemme over om de har tillit til statsminister Papandreous.