Eikefjorden innenfor Florø. (Foto: Bjørn Rossland  )
Eikefjorden innenfor Florø. (Foto: Bjørn Rossland )

Mild og fuktig oktober

Oktober sluttet som måneden startet, mild og fin. I mellom var det vått, noen steder veldig vått.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hele landet har hatt det mildt i oktober. I Sør-Norge endte middeltemperaturen stort sett en til to grader høyere enn normalt.

Høststemning på Birkeland 27. oktober. (Foto: Charlotte-Victoria Dale )
I Nord-Norge og på Svalbard lå temperaturen nesten tre grader over normalen. Tromsø hadde det varmere i 2007, ellers må vi tilbake til 2006 for å finne en varmere oktober. I Bodø helt til år 2000.

Vått og tørt

Oktober 2011 var ikke bare varm, den var våt også.

Store deler av landet fikk mye nedbør, mange steder en halv gang til så mye som normalt. Finnmarksvidda og på Nordvestlandet fikk nesten dobbelt så mye nedbør som normalt.

Unntaket var Sørlandet og Østlandet, der enkelte områder fikk mindre enn halvparten av normalen.

Varm start

Oktober startet med rekordvarme i store deler av landet.

Høstt på Fedje, den lille landsbyen i havet halvannen time nord for Bergen. (Foto: Bjørn Rossland )
Den 1. oktober var det over 20 grader på Vestlandet og i Trøndelag, og flere steder satte nye lokale oktoberrekorder.

Meråker toppet listen med 23,3 grader, og den høyeste oktobermålingen siden registreringene startet på 1930-tallet. Sola ved Stavanger hadde 22,3 grader, ny toppnotering siden målingene startet der i 1935.

Snudde

Så snudde det, og været ble preget av stadige lavtrykk fra Nord-Atlanteren som beveget seg inn i Norskehavet og mot Midt- og Nord-Norge. De hadde med seg mild og fuktig vind fra sør og vest, som gjorde det vått langs kysten i vest. Østlandet og Sørlandet ble liggende i le av Langfjellene, og slapp unna mye av regnet

Flere steder på Vestlandet falt det over 500 millimeter nedbør i løpet av oktober. Men det var Bratland i Lurøy på Nordlandskysten vest for Mo i Rana som fikk aller mest, hele 757 millimeter.

maanedsgrafikken_oktober11
Det var nesten dobbelt så mye regn som normalt, og like mye som det faller i Oslo i løpet av et helt år.

Lurøy er Nord-Norges våteste sted, og stakk også av med rekorden for mest nedbør på et døgn; 122,6 millimeter den 30. oktober. De tre siste døgnene i oktober fikk Lurøy hele 210 millimeter nedbør!

Nattefrost

Selv om oktober var mild, opplevde vi et par kalde dager den 12. og 13. oktober. Årsaken var en høytrykksrygg som feide vekk skyene og førte til nattefrost over store deler av Sør-Norge.

På Filefjell var det iskalde minus 11,9 grader om morgenen den 13. oktober.

Mild slutt

Oktober sluttet som den startet, med uvanlig mild luft som kom opp fra sør. Både i dagene 23-26. oktober og den siste dagen i oktober var det over 15 grader mange steder i Sør-Norge og i Nordland. Fønvind gjorde det endag varmere enkelte steder, så langt nord som i Sandnessjøen var det hele 18,4 grader den 26. oktober.

Les: Derfor blir det fønvind

Klarværet falt sammen med et av de flotteste nordlysene på lenge. Natt til 25. oktober skinte det grønt og rødt langt sør i Europa.

Les: Se det fantastiske nordlyset

Slik var oktober 2010: Oktobervær fra pluss 17 til minus 22
Slik var oktober 2009: Tørt og kaldt i oktober
Slik var oktober 2008: Våteste oktober på 12 år