En britisk domstol har onsdag slått fast at den overgrepsanklagede Wikileaks-grunnleggeren Julian Assange kan utleveres til Sverige. Assange var selv i retten og fikk høre dommerene, Lord Justice Thomas og Justice Ouseley lese opp avgjørelsen.

Frykter utlevering til USA

Svenske myndigheter ønsker Assange utlevert etter at han ble anmeldt for overgrep. Ifølge anklagene skal Julian Assange ha voldtatt en kvinne i Stockholm i fjor. Assange skal også ha seksuelt trakasert en annen kvinne da han besøkte Sveriges hovedstad.

Selv har 40-åringen tidligere nektet for beskyldningene, og mener anklagene mot ham er politisk motiverte. Assange frykter at Sverige vil utlevere ham til USA.

De to svenske kvinnene forteller, gjennom sin advokat Claes Borgstrøm, at de er lettet. Advokaten er kritisk til at det har tatt så lang tid, ifølge det svenske nyhetsbyrået TT.

Kan anke til høyesterett

Etter onsdagens avgjørelse i High Court i London er Wikileaks-gründeren et steg nærmere en tur tilbake til Sverige. Men Assange har mulighet til å anke avgjørelsen helt opp til Storbritannias høyeste rettsorgan, Supreme Court, ifølge BBC.

Det var med en gang ikke klart om Assange anker dommen. Dersom Assange ikke leverer en anke, kan han bli utlevert til Sverige innen to uker.

– Vi skal vurdere hva det neste steget blir i løpet av de nærmeste dagene, sa Assanges i ein kort kommentar etter dommen ble kjent for ham, ifølge Sky News.

Les også: Her er «kondombeviset» mot Wikileaks-Assange

Ifølge den svenske avisen Aftonbladet hadde et 50-talls journalister stått i kø siden onsdag morgen for å få en plass i rettslokalet i London. Rundt 10.20 ankom Assange og tok plass på benken i High Court i London.

Pågrepet i Storbritannia

Wikileaks har publisert titusenvis av hemmeligstemplede amerikanske dokumenter, og amerikanske myndigheter har truet med å rettsforfølge Assange.

Assange ble pågrepet i Storbritannia i desember 2010, men ble sluppet fri i januar i år på betingelse av at han ikke forlot landet og regelmessig meldte seg for politiet.

Assanges forsvarere har tidligere uttalt at de frykter at dersom han blir utlevert til USA vil han bli fengslet på Guantanamo-basen eller et annet sted.

– Dersom Assange blir utlevert til USA, er det en reell risiko for at han blir rammet av bestemmelser om dødsstraff, har forsvarerne tidligere skrevet i dokumenter som er lagt ut på internett.

(NTB/TV 2)