VOLDTATT: Ved denne trappen i Vaterlandsparken i Oslo sentrum skal en ung kvinne ha blitt voldtatt av to menn natt til søndag. (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)
VOLDTATT: Ved denne trappen i Vaterlandsparken i Oslo sentrum skal en ung kvinne ha blitt voldtatt av to menn natt til søndag. (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)

Forsker mener voldtekter kan knyttes til 22. juli

Bølgen av overfallsvoldtekter i Oslo kan ha sammenheng med terrorhandlingene 22. juli. Det mener den svenske voldsforskeren Peter Gill.

Voldsforskeren sier til Vårt Land at han tror at overfallsvoldtekter kan være et utslag av maskulin aggresjon og at Breiviks handlinger kan være en trigger for at andre også går over grenser.

Kan ha sammenheng

– Det er ren spekulasjon, men om økningen i overfallsvoldtekter i Oslo viser seg ikke å være tilfeldig, så kan det være en sammenheng med det Breivik gjorde, tror Gill.

Les også: Danske voldtektsråd til Jens: – Mer overvåking og bedre belysning

Professoren har lest terroristens manifest, og i Sverige er han medlem i en gruppe som vurderer faren for skoleskytinger.

– Det som er spesielt med Breivik er at han satte en ond tanke ut i livet. Mange barn er mobbet, mange barn er aggressive, men de gjør ikke tanker om til handling av den grunn, sier Gill.

Vil ikke avvise hans tanker

Høyres André Oktay Dahl, som sitter i Stortingets justiskomité, mener faren er større for at flere vil begå kriminelle handlinger hvis folk får inntrykk at myndighetene svikter når det gjelder trygghet.

Les også: Storberget fornøyd med egen jobb

– Jeg vil ikke totalt avvise at han har et poeng, men jeg er ingen forsker, og når det gjelder å trekke konklusjoner vil jeg forholde meg til forskning, sier Dahl. (©NTB)