SLAKTER FORSLAG: Sara er blant landets 150 nyutdannede politifolk som ikke får jobb i politiet. Nå blir hun og de andre i stedet hjelpeløse vitner til voldtektsbølgen som herjer hovedstaden.  (Foto: TV 2)
SLAKTER FORSLAG: Sara er blant landets 150 nyutdannede politifolk som ikke får jobb i politiet. Nå blir hun og de andre i stedet hjelpeløse vitner til voldtektsbølgen som herjer hovedstaden. (Foto: TV 2)

Nyutdannede politifolk uten jobb slakter voldtektsforslag

150 nyutdannede politifolk står uten jobb mens parkeringsvakter blir satt inn mot voldtektsbølgen.

Sara og Håvard er blant landets 150 nyutdannede politifolk som ikke får jobb i politiet. Nå blir de i stedet hjelpeløse vitner til voldtektsbølgen som herjer hovedstaden.

Les også: Danske voldtektsråd til Jens: – Mer overvåking og bedre belysning

– Jeg synes det er helt tragisk. Jeg har gått tre år på politihøyskolen og tre år på universitet og er nyutdannet og klar for å gjøre en innsats. Så sitter vi her og må vente mens det skjer mange tragiske hendelser i byen vår. Det liker jeg ikke, sier Sara til TV 2 Nyhetene.

VIL HA MER POLITI: Leder i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, er i tvil om han har motivasjonen som trengs for å fortsette som profilert fagforeningsleder. (Foto: TV 2)
VIL HA MER POLITI: Leder i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, er i tvil om han har motivasjonen som trengs for å fortsette som profilert fagforeningsleder. (Foto: TV 2)

Hittil i år er det registrert 51 overfallsvoldtekter i Oslo og politiet kritiseres for å ikke være synlige nok.

– Her har regjeringen bedt om at vi skal utdanne masse politifolk og så må de jobbe i butikk eller være sauebønder eller hva som helst. Men de får ikke jobbe i politiet når samfunnet roper etter mer politi. Dette er helt håpløst, sier leder i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen.

– Ble lovet jobb

Sara jobber for tiden som Securitas-vakt, mens nyutdannede Håvard ikke har sett noe til jobbmulighetene et halvt år etter de ble ferdig på skolen.

– Den dagen vi begynte på politihøyskolen ble vi lovet jobb i politiet, sier han.

Les også: 18 erfarne politietterforskere har sluttet i Oslo siden i fjor

De jobbsøkende politifolkene blir ekstra frustrerte over forslaget om at parkeringsvakter nå skal settes inn mot voldtektsbølgen.

– Vi har gått tre år på en høyskole og har en spesiell utdannelse til å jobbe som politi. Da synes jeg ikke parkeringsvakter, som ikke har den typen utdannelse, skal gjøre jobben som vi burde blitt satt til å gjøre, sier Sara.

– Ikke kvalifiserte

Klubblederen for trafikkbetjentene i Oslo mener de ikke er kvalifiserte til å jobbe som vektere.

Les også: Borgervernalliansen vil følge jenter hjem

– Det vi har mulighet til er å være til stede og være øyne og ører, sier Lars Ole Beichmann til TV 2 Nyhetene.

VIL HJELPE: Leder for trafikkbetjentene i Oslo, Espen Johannesen, sier at de er positive til å hjelpe, men spente på hva som egentlig ønskes av dem. (Foto: TV 2)
VIL HJELPE: Leder for trafikkbetjentene i Oslo, Espen Johannesen, sier at de er positive til å hjelpe, men spente på hva som egentlig ønskes av dem. (Foto: TV 2)

Det var etter et krisemøte mellom Oslo kommune og politiet at forslaget om å ta i bruk trafikkbetjenter som et våpen mot voldtekt kom fram.

– De er jo ute i byen ellers, men at de blir oppmerksomme på hva de også må se etter ved siden av sin ordinære virksomhet, sa politimester i Oslo, Anstein Gjengedal, etter møtet.

– Vi er spente på omfanget, og se hva som er ønsket. Hva de mener vi skal brukes til, sier leder for trafikkbetjentene, Espen Johannesen.

Les også: Vil ha parkeringsvakter mot voldtektsbølgen

Innstilt på å hjelpe

Beichmann sier at de er innstilt på å hjelpe så godt de kan, men understreker at de ikke ønsker å gripe inn i situasjoner.

Voldtektene forrige helg skjedde på kvelds- og nattetid. TV 2 har pratet med flere trafikkbetjenter som ikke ønsker å bli filmet, men som sier at nattevakter i helgene forekommer svært sjeldent.

– Det er ingen tvil om at det må kursing og klare retningslinjer til for at vi skal slippe våre folk ut, sier klubbleder Beichmann.