KREFTGARANTI: Flere eksperter TV 2 har snakket med kritiserer Jens Stoltenbergs kreftgaranti.   (Foto: TV 2)
KREFTGARANTI: Flere eksperter TV 2 har snakket med kritiserer Jens Stoltenbergs kreftgaranti. (Foto: TV 2)

Kreftleger slakter Stoltenbergs kreftløfte

Kreftleger er sterkt kritiske til statsministerens garanti, og sier den har ført til flere frustrerte pasienter fordi de faktisk tror de har en garanti.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er flott med ambisjoner, men de må også være sannferdige, sier Andreas Stensvold i Norske Kreftlegers forening.

Han mener Stoltenbergs kreftgaranti bare er tomme ord.

– Den har ikke forandret vår hverdag. Den har kanskje heller skapt mer frustrasjon for pasienter som tror de har en garanti, og så er det i realiteten ingen garanti, sier Stensvold.

LES OGSÅ: Ole-Johny har ventet fire måneder på kreftoperasjon

– Umulig å tilfredsstille

Han får støtte fra Marit Muri Holmen som er enhetsleder for brystdiagnostikk ved Oslo universitetssykehus som forteller at det er vanskelig å nå 20-dagers garantien.

– Nei, den klarer vi ikke å etterleve, for volumet er så stort. Vi har for få røntgenleger og vi har ikke nok utstyr, sier Muri Holmen.

Noen av kvinnene som kommer til Radiumhospitalet med mistanke om brystkreft kan ha ventet opptil tre måneder bare for utredning. Mye lenger enn Stoltenbergs 20-dagers garanti.

– Jeg tenker at det er for ambisiøst. Og jeg tror at det er umulig å klare å tilfredsstille en sånn garanti, sier Muri Holmen.

– Krevende

TV 2 har spurt flere fagfolk om kreftgarantien på 20 virkedager har fått noen effekt nå fire måneder etter.

Fagdirektør i Helse Vest, Baard-Christian Schem ser det som en vanskelig prosess.

– Det blir litt som å spille et pianostykke på halvparten så lang tid som før, du skal ikke trykke ned flere noter, men det er utrolig mye mer krevende, sier Schem.

Klinikkdirektør på kirurgiklinikken ved Haukeland universitetssykehus August Bakke, mener myndighetene ikke har tatt innover seg at man må gjøre mye omorganisering og planlegging for å nå garantien.

– Gjennomføringshastigheten av dette tror jeg noen ikke hadde tenkt helt grundig på, for det er ikke mulig å få dette til å gå med en eneste gang, sier Bakke til TV 2.

LES OGSÅ: Blir nedringt om Stoltenbergs kreftgaranti

– Kreftgarantien har ingen betydning

Olav Engebråten som er overlege ved kreftklinikken på Oslo universitetssykehus forteller at garantien ikke har fått noen betydning.

– I praksis for oss så har det ikke betydd noe, vi sliter med de samme problemene nå, som det vi gjorde før, mener Engebråten og trekker frem fulle poliklinikktimer, lite røntgenkapasitet og mangelfulle dataverktøy.

Erik Wist som er leder for Norsk Brystcancer-gruppe (NBCG) mener det er nødvendig at garantien inneholder noe pasienten kan bruke og ikke bare blir tomme ord.

– Man har skapt en forventning blant pasientene, men ikke gitt de en rettighet, og da ender det i skuffelse, er jeg redd, sier Wist til TV 2

Økte bevilgninger

Når TV 2 konfronterer statsministeren med kreftekspertenes formening om kreftgarantien, forteller han at regjeringen jobber for å nå målet.

– Alle forteller at garantien ikke betyr noen ting. Hva sier du til det?

– Nå kommer det økte bevilgninger. I budsjettet kommer det 1,4 milliard kroner, sier statsminister Stoltenberg til TV 2.

– Men løftet kom jo i sommer?

– Jo, men vi sa jo at dette skulle trappes opp. Vårt mål er at åtte av ti skal få behandling innen 20 virkedager. Nå jobber vi for å nå det målet ved å bevilge mer penger til å håndtere flaskehalser i systemet. Vi har blant annet øremerket penger til utvidelse av røntgenkapasiteten, sier han.

Mandag kveld la han ut en uttalelse om saken på sin Facebook-side.

567707