Knut Jørgen Røed Ødegaard tror det kan ha vært flere stjerneskudd søndag. (Foto: Illustrasjon / marylandweather.com)
Knut Jørgen Røed Ødegaard tror det kan ha vært flere stjerneskudd søndag. (Foto: Illustrasjon / marylandweather.com)

Kan ha vært flere meteorer

Ildkulen på himmelen over søndag 20.20 er sett over hele Sør-Norge. Astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard mistenker at det kan ha vært flere stjerneskudd omtrent samtidig.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stjerneskudd er ikke noe uvanlig fenomen. Du ser flest av dem når jorden passerer gjennom halen til en komet. Da smeller støvkorn og småstein inn i atmosfæren med en fart på flere tusen kilometer i timen, og bremses så kraftig opp at de tar fyr og tegner glødende streker på himmelen.

Dette skjer til faste tider hvert år, neste gang er 18. november, da er det Leonidene som spiller opp.

Her kan du lese om fjorårets Leonider, og her kan du se de flotte bildene fra 2009

Ildkule

Det mange så på himmelen søndag var ikke et vanlig stjerneskudd, men en ildkule.

Les: Mystisk ildkule over Sør-Norge

Ildkuler er slett ikke noe vanlig syn.

– De dannes når det er større steiner som treffer atmosfæren, sier astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard. Da blir lyset ekstra kraftig, det blir en hale av røyk og glødende gass etter dem.

Ødegaard forteller at møtet med atmosfæren kan få steinene til å dele seg opp i biter.

– Tidlig på 1800 tallet var det en meteor som gikk i tusen knas over Polen, forteller han. Hundretusener av småbiter bokstavelig talt regnet fra himmelen.

Hele Sør-Norge

Vi ba om flere rapporter fra folk som så det gløde på himmelen søndag, og har fått inn mange til facebooksiden til storm.no.

– Så meteoren i Trysil, ca. 2050, Brant godt, gikk relativt tregt over himmelen tiltok i styrke før den slukket helt. Artig, skriver Sonja Helen Dammen.

– Så en lang stripe gul og rød som hadde retning mot Oslo, på søndag i 21 tiden, skriver Adrian Nannestad.

– Såg også stjerneskuddet søndag ca. 20.15 i Hovet - utruligt fint og så varte det i fleire sekunder, skriver Irene Grøgård. Den for vestover mot Hallingskarvet i Buskerud. Det såg ut som lyset/flammene var rundt noko.

– Var ute i Bøverbru på Toten i Oppland med noen venner da så vi et syn jeg aldri hadde sett før... jeg så en ?meteor? fare ned mot bakken,etterfulgt av en gul rød hale, jeg hørte ikke et smell men så det datt av deler/biter av den. Dette skjedde kl. ca. 20.22, skriver MNarcus Evensen. Håper det er til noe hjelp : - )

– Så den ca. 2030 i Tønsberg, nordlig retning (sånn omtrent), skriver Lennard Novsjø.

– Så ildkulen passere Sande i Vestfold noe over åtte, så ut som den var på vei nord nærmest, men skulle treffe Buskerud, skriver Stian Fyrand.

– Den så vi her på Bokn i Rogaland også, eller om det var den samme..... på samme tidspunkt, i hvert fall, skriver Ann Elisabeth Strand. Utrolig flott :)

– Jeg også såg den :) jeg såg den på Bore-Stranda, skriver Andreas Thorsen. Jeg såg en like stor for ca. to uker siden på samme tid da også. det var veldigt kuult! :)

– Ble også observert i Moelv. Ildkula ble observert ca. kl. 21. Forsvant i nordøst retning, skriver Tone Sveen Ulven. Så ut som et stjerneskudd med en hale av ild. Fargen var gulaktig! Morsomt syn :-)

– Så det som jeg oppfattet som et stjerneskudd ved åttetiden søndag kveld. I Eggedal sentrum, Sigdal, Buskerud. Oppfattet det som noe middels stort med gyllen farge. Lignet på det jeg forestiller meg når det snakkes om stjerneskudd. Tror det var på nord/øst-siden av himmelen, men det er jeg litt usikker på i og med at jeg ikke sjekket kompasset. Det hele gikk fort og gæli', og uten noen spesielle lyder, derfor tenderer jeg til stjerneskudd, skriver Jonas Nikolaisen.

Flere

Det er kommet inn rapporter fra store deler av Sør-Norge. Men folk har også sett "noe" på himmelen både tidligere og senere på kvelden, og det er kommet inn en rapport fra Nord-Norge.

– Jeg tror det har vært flere stjerneskudd søndag, sier Ødegaard. Det er tydelig at det kraftigste skjedde ved 20.20-tiden, over den nordlige deler av Østlandet. Observasjonene slik jeg har dem nå er ikke nøyaktige nok til å foreta en særlig god krysspeiling.

Så du noe på himmelen søndag? Fortell på facebooksiden til storm.no!

Leonidene?

Om knappe tre uker er vi kommet til den 18. november. Kan dette være starten på Leonidene?

– Nei, det tror jeg ikke, svarer han. Men det er generelt flest stjerneskudd om høsten, og så har nok den kraftige meteoren for to uker siden gjort folk spesielt oppmerksomme.

Akkurat det er Ødegaard godt fornøyd med.

– Veldig bra, det gjør at vi ikke så lett går glipp av godbitene. Vi er nemlig ennå ikke kommet helt til bunns i hvorfor stjerneskuddene ser så ulike ut.