Anders Behring Breivik kan ikke dømmes til lengre fengselsstraff enn 21 år etter den nåværende terrorparagrafen, ifølge Adresseavisen. (Foto: Politiet)
Anders Behring Breivik kan ikke dømmes til lengre fengselsstraff enn 21 år etter den nåværende terrorparagrafen, ifølge Adresseavisen. (Foto: Politiet)

Datatrøbbel kan sette stopper for lang terrordom

30 års strafferamme vil ikke gjelde for Behring Breivik.

Anders Behring Breivik kan ikke dømmes til lengre fengselsstraff enn 21 år etter den nåværende terrorparagrafen.

Årsaken er at den nye terrorlovgivningen med 30 års strafferamme ikke er innført to år etter at den ble vedtatt.

Lovet rask iverksetting

Justisminister Knut Storberget (Ap) lovet rask iverksetting da Stortinget gjorde det endelige vedtaket av ny straffelov i 2009.

LES OGSÅ: Politiet visste Breivik var alene på Utøya

Politikerne vedtok blant annet ny terrorparagraf og økte maksimumsstraffen i Norge fra 21 til 30 år for terror. Det er denne terrorparagrafen Behring Breivik foreløpig er siktet etter.

Men ifølge Adresseavisen er politiets datasystemer utdaterte og ikke i stand til å håndtere den nye loven, noe som skal være grunnen til at loven ikke har trådt i kraft.

Han regner med det fortsatt vil ta noen år før den nye straffeloven er innført.

LES OGSÅ: Pressen får være til stede under Breiviks fengsling

– Høres veldig merkelig ut

Nestleder Tove Selbekk i Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli-hendelsene reagerer kraftig på opplysningene.

– Det høres veldig merkelig ut. Det kan ikke være slik at en vedtatt lov ikke er iverksatt på grunn av gamle datasystemer. Det holder ikke, sier Selbekk.

Justisdepartementet ble allerede i 2006 varslet om dataproblemene og nødvendigheten av nye investeringer av daværende politidirektør Ingelin Killengreen.

Justisminister Knut Storberget (Ap) har imidlertid ikke prioritert IKT-systemene, noe han selv skal ha innrømmet i en høring i Stortinget i fjor.

Der heter det at «den som i et utbredt eller systematisk angrep rettet mot sivile begår overgrep, kan straffes med fengsel i inntil 30 år».

Ekspertene har vært uenige om denne paragrafen kan benyttes i dette tilfellet.

(©NTB)