Datteren til Svein Olaf Olsen satt på kaien på Utøya da Anders Behring Breivik gikk i land og kom seg levende fra Utøya.  (Foto: TV 2)
Datteren til Svein Olaf Olsen satt på kaien på Utøya da Anders Behring Breivik gikk i land og kom seg levende fra Utøya. (Foto: TV 2)

Far til Utøya-overlevende anmelder TV-spill

Svein Olaf Olsen anmelder krigsspill.

ANMELDT: «Call of duty modern warfare 2» er tidenes nest mest kjøpte TV-spill. I spillet går man rundt og skyter sivile. Mandag ble spillet anmeldt. (Foto: «Call of duty modern warfare 2»)
ANMELDT: «Call of duty modern warfare 2» er tidenes nest mest kjøpte TV-spill. I spillet går man rundt og skyter sivile. Mandag ble spillet anmeldt. (Foto: «Call of duty modern warfare 2»)
Krigsspillet «Call of duty modern warfare 2» er tidenes nest mest solgte TV-spill. I et av spillets segmenter handler det om å gå inn på en flyplass og drepe uskyldige og sivile.

Mandag anmeldte Svein Olaf Olsen TV-spillet.

– Det som gjør scenen ille er at det er sivile mennesker som står på en flyplass i kø, og så går du inn der og begynner og meie folk ned bokstavelig talt, sier Olsen.

Breivik gikk forbi datteren

Olsens 19 år gamle datter overlevde massakren på Utøya 22. juli:

– Min datter satt på kaien på Utøya den 22. juli. Hun så gjerningsmannen komme i land og han passerte en meter fra henne, så gikk han videre og skøyt de to første personene, forteller Olsen.

Olsen er kjent som motstander av voldelige dataspill og i følge NRK reiste han land og strand rundt for å rette søkelys mot vold i film og video på 80-tallet.

– Må ta tak i underholdningsvolden

Olsen mener drapsmannen brukte voldelige tv-spill før de grusomme handlingene:

– I dette skriftet som han har laget, så vet vi at han har beskrevet at han spilte mye og at det var grei trening før han skulle utføre sin massakre, sier Olsen.

Olsen mener at man må ta tak i underholdningsvolden.

– Det er mange teorier som tyder på, og ikke minst undersøkelser som viser at enkelte som spiller denne typen spill blir påvirket av det, sier Olsen.

I en kommentar til TV 2 sier den amerikanske produsenten av TV-spillet at de er dypt sjokkert over hva som skjedde i Oslo og på Utøya, men at de ikke tror at deres spill på noen måte kan koples til terrorhandlingene.

Les også: Politiet vil finne Breiviks spillvenner

På bakgrunn av hva politiet fant på Breivik sin PC ba politiet produsenten av spillet World of Warcraft om hjelp til å finne personer som den terrorsiktede spilte mot. Breivik har i avhør fortalt at han brukte mye tid på å spille World of Warcraft.