HØY SIKKERHET: Sikkerhetsregimet er strengt før terrorsaken starter, mandag, men journalisters aktivitet på Facebook får politiet til å riste på hodet.  (Foto: Øijord, Thomas Winje/SCANPIX)
HØY SIKKERHET: Sikkerhetsregimet er strengt før terrorsaken starter, mandag, men journalisters aktivitet på Facebook får politiet til å riste på hodet. (Foto: Øijord, Thomas Winje/SCANPIX)

Pressen får være til stede under Breiviks fengsling

Pressen og fornærmede får være i rettssalen når Anders Behring Breivik skal i nytt fengslingsmøte.

Alle fengslingsmøtene for Anders Behring Breivik har til nå vært helt lukket for tilhørere. Men når det igjen skal være fengsling 14. november vil politiet la både pressen og ofre få komme til på tilhørerbenkene, skriver NRK.no.

Breivik får ikke være til stede

– Vi har nå dannet oss et større bilde av etterforskningen og vi mener at presse og pårørende nå skal få tilgang til fengslingsmøtet, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til TV 2.

Politiet ønsker ikke at Breivik selv skal være til stede i rettsmøtet, men etter at han slapp isolasjon i fengselet har han mulighet til å delta i fengslingsmøter over videolink. Oslo tingrett skal avgjøre om dette kan bli løsningen i fengslingsmøtet om to uker.

– Det utløser et betydelig sikkerhetsopplegg om han skal være til stede under fengslingsmøtet, så bruk av videolink vil være svært praktisk for oss, sier Hjort Kraby.

Referatforbud

Forsvarerne har motsatt seg dette og vil at Behring Breivik skal være til stede. Tidligere fengslingsmøter har gått for lukkede dører fordi man blant annet har fryktet at eventuelle medhjelpere skulle få informasjon som kunne ødelegge etterforskningen. Selv om pressen nå slipper til utelukker politiet fortsatt ikke at 32-åringen kan ha hatt hjelpere.

– Vi holder fortsatt muligheten åpen, selv om teorien ikke har blitt styrket, sier politiadvokaten.

Det vil fortsatt være referatforbud fra rettsmøtet.

Politiet vil be om at Breivik blir varetektsfengslet for tolv uker med brev-, besøk- og medieforbud.