SKAL GJØRE BYEN TRYGGERE: Terje Bratland, mannen bak rosetoget i Oslo, har nå startet en organisasjon som skal gjøre det tryggere for jenter å komme seg hjem fra byen nattetid. (Foto: Christofer Kjos Gabrielsen, TV2)
SKAL GJØRE BYEN TRYGGERE: Terje Bratland, mannen bak rosetoget i Oslo, har nå startet en organisasjon som skal gjøre det tryggere for jenter å komme seg hjem fra byen nattetid. (Foto: Christofer Kjos Gabrielsen, TV2)

Borgervernalliansen vil følge jenter hjem

En ny organisasjon skal gjøre hovedstadens gater trygge for jenter. Borgervernalliansen i Oslo skal tilby å følge dem hjem på natta.

Det er mannen som startet initiativet til rosetoget i Oslo, Terje Bratland, som nå har opprettet en organisasjon som skal gjøre det tryggere for jenter å komme seg hjem på nattetid.

Ikke trygt nok i gatene

Han startet Borgervernalliansen i Oslo etter de mange voldtektene i hovedstaden den siste tiden.

– Man skal kunne komme seg hjem fra byen nattetid uten å føle seg utrygg, sier Bratland til TV 2.

Hittil i år er det registrert 49 overfallsvoldtekter i hovedstaden. Noe som er en fordobling fra i fjor. Dette får Bratland til å reagere.

– Nå har jeg sett meg lei av det som skjer. Nå må vi passe på jentene våre, sier han.

300 mennesker gikk fakkeltog mot voldtekt i Oslo lørdag, men allikevel ble det meldt om minst tre overfallsvoldtekter.

– Det var ingen som forutså at helgen skulle bli sånn etter at man fokuserte på alle voldtektene. Derfor er jeg sikker på at det er et behov for en organisasjon som Borgervernalliansen, sier Bratland.

LES OGSÅ: Oslo-politiet sier kapasiteten er sprengt

Ikke nok med politiet

Bratland, som ble drapstruet etter rosetoget, mener at det ikke er nok politi i gatene.

– Politiet kan ikke være på vært eneste gatehjørnet, sier han.

FOR LITE POLITI: Selvom politiet har ekstra bemanning i helgene,
  mener Terje Bratland at det burde vært enda flere (Foto: Scanpix)
FOR LITE POLITI: Selvom politiet har ekstra bemanning i helgene, mener Terje Bratland at det burde vært enda flere (Foto: Scanpix)

Det er flere frivillige organisasjoner hvor målet er å forebygge voldtekter. Aksjon mot voldtekt patruljerer gatene annenhver fredag og annenhver lørdag.

– Om de og natteravnene kan tenke seg å samarbeide er det bare bra. Vi kan dele opp byen, så vi ikke går opp på hverandre, sier Bratland.

Bratland legger vekt på at dette skal foregå uten voldshandlinger.

– Dette er ikke borgervern på en gammeldags måte. Målet er å verne om sine medmennesker, forteller Bratland.

LES OGSÅ: Patruljerte mot voldtekter i hovedstaden

Mange melder seg frivillig

Gruppen på Facebook ble opprettet søndag, og det er allerede mange som følger siden og synes det er et bra tiltak. Dette merker Bratland ved at mobiltelefonen hans ringer i et sett.

– Det er allerede mange som har sagt seg frivillige til å følge jenter hjem fra byen i helgene. Både gutter og jenter, forteller han.

Målet er å opprette grupper i hver bydel med en bydelsleder, som sammen med Bratland setter opp vaktlister.

– Hvordan vet du at de frivillige ikke misbruker sin stilling?

– Alle skal gå med et ID-kort, i tillegg skal vi ha et kartotek over alle frivillige i organisasjonen, forklarer Bratland.

Alle i organisasjonen skal også ha på seg gjenkjennende gule vester eller jakker med logo på.

– Går du sammen med en av oss kan du være sikker på at kommer deg trygt hjem i helgene, sier Bratland.

LES OGSÅ: – Ha forsvarsspray i veska og bruk nøkkelknippe som våpen

Møter kritikk

Oslopolitiet har foreløpig ikke uttalt seg om initiativet, men nattaravnenes daglige leder mener Bratland «ikke behøver å finne opp kruttet på nytt».

– Natteravnene er anerkjent av Oslo kommune så vel som av politi og publikum. Alle vet hva vi gjør, sier Lars Norbom til NTB.

Han etterlyser derfor at Bratland burde stilt sin kapasitet til disposisjon for de allerede etablerte Natteravnene. Norbom reagerer også på navnet Borgervern-alliansen.

– I utgangspunktet vil jeg være forsiktig med å kritisere private initiativ som tar sikte på å gjøre hovedstaden tryggere, men navnet Borgervern-alliansen reagerer jeg på.