Sosiale medier er en arena som stadig oftere brukes av organiserte kriminelle. (Foto: Colourbox.no/Scanpix/TV 2-montasje)
Sosiale medier er en arena som stadig oftere brukes av organiserte kriminelle. (Foto: Colourbox.no/Scanpix/TV 2-montasje)

Nordmenn nekter å innse at de har blitt svindlet på nettet

Økokrim har hendene fulle med å hjelpe og ofte overbevise nordmenn om at de er offer for svindel. Og menn lar seg lettere lure enn kvinner.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nordmenn mottar stadig e-poster og SMS med beskjed om at milliongevinster fra ukjente lotterier venter, at de skal motta arv fra rike og ukjente slektinger eller at de kan tjene store penger på spennende og lukrative forretningsideer.

De fleste skjønner at dette er svindelforsøk, men mange lar seg lure. Økokrim har ofte store utfordringer med å overbevise folk om at de faktisk har blitt lurt.

– Vi har flere tilfeller hvor vi ikke klarer å få personene ut av svindelen, selv om vi gjør alt vi kan. De er så manipulerte at de tror fullt og fast på det de er inne i, sier rådgiver Anne Dybo i Økokrim til TV 2.

20 millioner blåst bort

Menn lar seg lure oftere enn kvinner.

– Vi har noen menn som tror at de skal overta en business i Malaysia som skal selges, og så har de sendt ned over 20 millioner kroner. Vi har snakket med disse flere ganger, men får de ikke til å forstå at det er bedrageri, sier Dybo.

LETTLURTE: Flere menn enn kvinner blir lurt av svindlere på nettet, forteller Anne Dybo i Økokrim. (Foto: TV 2)

Hun håper at når saken gjøres kjent via TV 2, så kan det få forretningsmennene på andre tanker.

– Folk nekter rett og slett å innrømme for seg selv at de blir lurt?

– Ja, vi får mange ganger henvendelser fra banker, familie og andre om at noen er i ferd med å bli lurt. Da tar vi de gjerne inn her og forsøker å forklare at det er tull og tøys, forklarer Dybo.

Problemet er økende. Ifølge Økokrim kommer det som følge av at folk er mer på nettet nå og at det er lettere å svare på en mailhenvendelse enn å svare på et brev slik det var før.

– Hvordan finansierer folk dette?

– De bruker sparepengene, låner på hus, venner og familie, kredittkortlån, og når det ikke går, låner noen penger av kriminelle, sier Dybo.

LES OGSÅ: Slik sikrer du deg best mot å bli svindlet på nettet

Spiller på følelser eller trusler

Svindlerne bruker forskjellige teknikker til å lure folk. Ofte spiller de på følelser, hvor de enten forteller at de er truet på livet, eller at familiene deres er i fare.

Dybo bekrefter også at det er nordmenn som betaler fordi de selv blir truet.

– Svindlerne kan true med at det kan komme folk på døren og ta livet av deg. Vi bruker tid på å roe ned folk. Det kommer ingen på døren, det er rent bedrageri, forklarer vi.

LES OGSÅ: Gro fikk Facebook-kontoen hacket: – Jeg tok til tårene

Menn lettest å svindle

Økokrim forteller at alle typer mennesker lar seg lure, men at menn oftere lar seg lure enn kvinner.

– Kvinner stopper som regel etter en stund. Det er verre å stoppe menn. De har lettere for å tro på den store gevinsten, mener Dybo.

Ofre for svindel er ofte personer som sitter mye alene og forhandler litt på egenhånd, uten å konferere med andre underveis.

– Så begynner de å sende penger, de tror de har vunnet i lotteri eller fått en arv. Noen tror de har funnet en flott person. Og sosiale medier er den nye arenaen for svindlere, erfarer Dybo.

En rekke nordmenn som har truffet sine «kjærester» på nettet, opplever å nærmest bli ruinert i jakten på kjærlighet, etter at de har sendt store pengebeløp til personer de har møtt på nettet.

Økokrim bruker en del ressurser på forebyggende arbeid og på å bistå svindelofre underveis. Når pengene først er sendt ut av landet er det mikroskopiske sjanser for å få dem tilbake.

LES OGSÅ: Nordmenn svindles på nettet for over hundre millioner kroner årlig