OSLO VENN: Bill Clinton kommer til Oslo
OSLO VENN: Bill Clinton kommer til Oslo

Bill Clinton på hemmelig norgesbesøk

USAs tidligere president til Oslo.

USAs tidligere president Bill Clinton kommer tirsdag til Oslo.

* Møter Fabian Stang, Trond Giske, Anniken Huitfelt og Kjell Magne Bondevik

* Koster 50.000 kroner pr. hode å møte Clinton

* Voldsom sikkerhet rundt besøket

Gjester oslo på tirsdag

Clinton skal etter det «God kveld Norge» kjenner til oppholde seg i landet svært få timer, og hensikten med besøket er først og fremst å samle inn penger til «Clinton Global Initiative» som er den tidligere presidentens eget humanitære fond.

Les også: – Jeg elsker familien min over alt på jord

Eksklusivt foredrag

Styreleder Sandro Parmeggiani i selskapet «Norsk Postkodeforening», som er initiativtakerne bak Clinton-besøket bekrefter overfor «God kveld Norge» at Bill Clinton kommer på en snarvisitt til Norge.

– Det stemmer at Bill Clinton kommer til Norge for å blant annet holde et foredrag for oss på et lunsjseminar. Noen få fra norsk næringsliv, og fra vårt nettverk er invitert til å delta på dette, sier Parmeggiani.

Får to millioner

«God kveld Norge» er kjent med at totalt 40 personer skal ha betalt 25.000 kroner hver for å være tilstede på den eksklusive lunsjen hvor Clinton skal holde foredrag.

Les også: Aqua-Lene om det dramatiske bruddet

I tillegg dobler «Norsk Postkodeforening» beløpet slikt at Clintons fond totalt innkasserer 50.000 kroner pr hode. Foruten honorar til Bill Clinton selv får «Clinton Global Initiative» altså inn 2 millioner kroner på det korte besøket.

Deltakerne får, i tillegg til å spise ved samme bord som den tidligere presidenten, også muligheten til å ha en kort samtale på tomannshånd og bli fotogafert sammen med ham.

Norgesvenn

Seansen skal foregå på Hotel Continental, som er det samme hotellet Bill Clinton bodde på da han sist gjestet Oslo.

Bill Clinton var den første sittende amerikanske presidenten som besøkte Norge, da han var i Oslo i 1999.

Som tidligere amerikansk president har Clinton sine egne Secret Service-agenter som ivaretar sikkerheten hans døgnet rundt. Disse er også med Clinton til Oslo. I tillegg skal Oslo politidistrikt i samråd med PST være innvolvert i sikkerheten rundt Clinton.

Enorm sikkerhet

Stabssjef i Oslo politidistrikt, Johan Fredriksen, som har ansvaret for sikkerheten ved besøket hevder Clintons besøk ikke vil få store konsekvenser for vanlig ferdsel i Oslo sentrum.

SIKKERHET: Johan Fredriksen har ansvaret for sikkerheten
SIKKERHET: Johan Fredriksen har ansvaret for sikkerheten
– Jeg kan bekrefte at Bill Clinton kommer til Oslo. Han skal være her i en svært avkortet periode og vi har i hovedsak ansvaret for sikkerheten hans ved ankomst og avreise, sier Fredriksen til «God kveld Norge».

– Tidligere amerikanske presidenter har et strengt sikkerhetsregime rundt seg, og det er jo en vurdering av trusselbildet som kontinuerlig oppdateres. Folk flest vil ikke merke særlig mye til sikkerhetestiltakene da dette er et kort og komprimert besøk, sier Fredriksen.

Politiske møter

Mens lunsjen og foredraget kun er beregnet til å vare i omkring tre timer, har Clinton også planlagt andre møter i Oslo.

«God kveld Norge» får bekreftet fra både Statsministerens kontor og Utenriksdepartementet at verken statsminister Jens Stoltenberg eller utenriksminister Jonas Gahr Støre skal møte Clinton.

Kulturminister Anniken Huitfeldt derimot, bekrefter at både hun og Nærings- og handelsminister Trond Giske, får møte den tidligere presidenten.

– Jeg er invitert sammen med næringsministeren til å snakke med Clinton under lunchen som han skal ha her på tirsdag, sier Anniken Huitfeldt til «God kveld Norge».

Se video: Anniken Huitfeldt om Clinton-besøket

Betaler ikke

– Han er jo engasjert innenfor frivillig arbeide og i samarbeid mellom næringsliv og frivillighet og det er jo derfor jeg og næringsministeren er invitert til denne lunchen. Men det blir jo også en anledning til å ta opp spørmsål som er viktig for Norge, sier Huitfeldt som i likhet med Trond Giske slipper å betale for å møte Clinton.

Også Oslo-ordfører Fabian Stang er invitert til å være med på lunchen med Clinton. Heller ikke han betaler inngangspengene på 25 000 kroner.

– Jeg skjønner at han kommer på visitt til Oslo og det er jo alltid spennende med en tidligere president i verdens mektigste stat og vår viktigste allierte på besøk i Oslo, så jeg gleder meg til å møte han og høre hvilke tanker han gjør seg om dagens situasjon i vår urolige verden, sier Fabian Stang til «God kveld Norge».

Se video: Fabian Stang om Clinton-besøket

Møter Bondevik

Kjell Magne Bondevik var statsminister og vertskap da Bill Clinton besøkte Norge som president, og har møtt Clinton ved en rekke anledninger siden det. Bondevik får også et gjensyn med Bill Clinton i Oslo til uken.

Se video: Kjell Magne Bondevik om Clinton-besøket

Les også: Her avslører kjendisene sine mest intime hemmeligheter

Møter ikke kongelige

Bill Clinton har også møtt det norske kronprinsparet ved flere anledninger. Både kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit har vært tilstede ved Clintons fordrag tidligere.

Kronprinsessen møtte Clinton så sent som i fjor høst på en aidsgalla i Wien.

Slottets informasjonsrådgiver Sven Gjeruldsen. avkrefter derimot at kronprinsparet har planer om å møte Bill Clinton i Oslo kommende uke.

– Verken kronprinsen eller kronprinsessen har dette i sin kalender, sier Gjeruldsen.

«God kveld Norge» får bekreftet at heller ikke Høyres Erna Solberg eller Frp-leder Siv Jensen skal møte Clinton.

Se video: Her besøker Bill Clinton Norge som president