Hank-von-helvete
Hank-von-helvete

Raser mot «Idol»-Hanks sektpropaganda

Bruker nettsamfunnet Twitter til å spre scientologibudskapet – og å diskutere «Idol».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hver fredag sitter Hans Erik Dyvik Husby som «Idol»-dommer i beste sendetid på TV 2.

Over 600 000 seere, mange av dem barn og ungdom, følger familieprogrammet uke etter uke.

Lenker jevnlig til propagandameldinger fra scientologibevegelser

Den tidligere Turboneger-vokalisten har vært åpen om forandringene i livet sitt de siste årene – og at han kom seg ut av rushelvete med hjelp fra en kontroversiell svensk avrusningsklinikk.

Klinikken er basert på Scientologikirkens prinsipper, og Hank har senere gått sterkt ut mot psykiatrien, som er en av kampsakene til trosretningen.

Blander «Idol»-betraktninger og scientologipropaganda

På nettsamfunnet Twitter har Hank over 3500 personer som følger ham, og «Idol»-dommeren lenker jevnlig til propagandameldinger fra bevegelser knyttet opp mot Scientologikirken.

I mellom meldingene som knyttes opp mot scientologien, legger han ut egne betraktninger om «Idol»-deltakere.

Bianca ut av @IdolNorge? Er trist, men jeg tar av meg hatten for denne fantastiske artisten og roper høyt: PASS DERE! Hun kommer tilbake, twitret Hank fredag kveld, før han litt senere legger ut denne meldingen, med en link:

KMR – 374 PSYKIATRISKA DIAGNOSER ... INGEN VETENSKAP ¿ INGEN BOT! NU ...

Olav-Gunnar-Ballo

– Uforståelig at kjente personer lar seg misbruke

AP-politiker og lege Olav Gunnar Ballo reagerer sterkt på koblingene.

– Det er betenkelig at han videresender den typen humbug, som denne sekten gjør. Jeg kaller det konsekvent for en sekt, dette er ikke en kirke. Folk har store nok problemer som de har, og så blir de forført av helt forvirra tanker. Det er uforståelig at kjente personer lar seg misbruke av ren sjarlatanvirksomhet. De blir et redskap for farlig virksomhet, som kan få svært alvorlige konsekvenser, sier Ballo til Dagbladet.

Ballo mistet datteren etter personlighetstest

Selv mistet han datteren Kaja da hun valgte å avslutte sitt eget liv etter å ha utført en personlighetstest signert Scientologikirken i 2008.

Hans Erik «Hank von helvete» Dyvik Husby svarer slik på kritikken:

– Jeg undrer meg over at Ballo sier dette. CCHR (Organisasjonen Hank videresender meldinger fra, journ.anm.) har jobbet med dette i 40 år, og består blant annet av advokater og tidligere farmasøyter. Jeg undrer meg over hva han mener med sjarlatanvirksomhet, og om han kan påpeke humbug. Dette blir bare surrealistisk for meg, sier han til avisen.

Får kritikk av NRK-programleder

Tidligere i år måtte «Idol»-dommeren tåle flengende kritikk fra Turboneger-medlem og NRK-programleder Thomas Seltzer.

– Jeg er sjeleglad for at Hans-Erik er rusfri, og jeg håper han holder seg der. Men jeg blir bekymret. Junkiers to store prosjekter i livet er å skaffe og bruke sympati – hans udiskutabelt største talent – og å fordele skyld på alt og alle. Og der ser jeg at han kjører verre enn før. Filminnspilling og matvareindustri får skylden for at han liker å kose seg med mat, mens Turbo, psykiatri, og nå det siste jeg hørte, CIA, har skylden for at han ruset seg, sa Seltzer til bladet Alfa.