molde
molde

Her går Molde-fansen bananas når Brann scorer nummer seks mot RBK

Nå hyller TV 2s eksperter Molde-trener Ole Gunnar Solskjær

Søndag kunne Molde endelig feire seriegull. Etter 100 år og sju sølv, sikret moldenserne pokalen på hjemmebane mot Strømsgodset. Det klarte de ikke, men da Brann gjorde jobben for dem ved å rundspille og ydmyke Rosenborg på Lerkendal kunne moldenserne slippe jubelen løs.

Se Molde-fansen juble for Branns sjette(!) mål på Lerkendal over!

Sesongen startet med kun to poeng på de tre første Tippeliga-rundene, men etter hvert begynte Molde å plukke trepoengere jevnt og trutt. Laget til Ole Gunnar Solskjær fikk en fin formkurve, mens de andre gullkandidatene var mer ustabile. Søndag fikk de betalt for stabiliteten i form av gull.

Tre av TV 2 Sportens Tippeliga-eksperter har oppsummert hvorfor Molde står igjen som vinner av Tippeligaen 2011 og hvor veien bør gå videre.

Dette var spørsmålene ekspertene skulle svare på:

1. Hvorfor er Molde blitt seriemester?

2. Hvor viktig var det å få inn Solskjær?

3. Hva må Molde gjøre for å kopiere triumfen neste sesong?

Tor Ole Skullerud:

1.) Fordi har vært det laget som har klart å stabilisere seg og holde et jevnt nivå over lengre tid. Molde er det laget som har vært minst opp og ned i løpet av sesongen. De har også vært veldig flinke til å komme tilbake etter dårliger opplevelser. Trenerteamet har gjort en god jobb og hatt en klar plan for hva som skal gjøres.

Samtidig må man jo kunne si at det var en del klubber som ikke har prestert like bra som forventet. Lag som Rosenborg og Vålerenga har vist at de var reelle kandidater, men hadde for dårlig vårsesong.

Uansett er det fortjent at Molde vinner. Det er mange ting på en gang som slår til samtidig, med Solskjær tilbake, 100-årsjubileum og første seriegull.

Les også: Klart for gullfest i Molde - her tester Wolff Eikrem gullbrusen

2.) Jeg kjenner ikke det indre livet godt nok til å bedømme hva som har blitt gjort på treningsfeltet, men inspirasjonen og den påvirkningen Solskjær har hatt på regionen må ikke undervurderes. Det har skapt en voldsom entusiasme i klubben. Som spiller var han en fantastisk ambassadør for fotball. Det inntrykket har han også bekreftet som trener.

3.) De må fortsette å være stabile og ha kontinuitet både i spillerstallen og trenerteamet. Samtidig med de nok forsterke seg foran Mesterliga-kvalik, noe som nok står høyt på listen. Men det viktigste er altså at de fortsettere å være stabile. Molde har gode forutsetninger for å holde stammen i laget og bygge videre på den.

Davy Claude Angan, Daniel Chima Chukwu og resten av Molde har hatt mye å juble for i årets sesong. (Foto: Olsen, Linn Cathrin/SCANPIX)
Davy Claude Angan, Daniel Chima Chukwu og resten av Molde har hatt mye å juble for i årets sesong. (Foto: Olsen, Linn Cathrin/SCANPIX)

Daniel Nannskog:

1.) For meg er det viktigste at Ole Gunnar har tatt tak i forsvarsspillet. Der har man ikke vært så gode tidligere. Offensivt har de egentlig ikke vært like bra som i 2009. De savner en type som Mame Biram Diouf. Men de andre lagene har heller ikke vært så bra. Rosenborg og Vålerenga har begge sviktet, så man kan si at Molde har vært gode på rett tidpunkt.

I forsvaret har Forren stått frem og vist seg som en god midtstopper. Laget har rett og slett fått en bedre defensiv struktur. Før fikk man alltid god plass og muligheter mot Molde, men nå gir de ikke bort så mange unødvendige målsjanser.

Det er også laget som har vært «minst dårlige» i år. Det har vært noen topper der de har spilt riktig fin fotball, men det har vært mye blandet og jeg har ikke fått den veldige «wow-følelsen».

2.) Veldig viktig. Han har fått inn en vinnermentalitet i laget. Molde har lenge hatt et bra lag i bunn, men har slitt med å prestere. Solskjær har fått ut potensialet til flere av spillerne.

3.) Molde kommer ikke til å få det like lett neste år, det er jeg sikker på. De andre lagene kommer til å stille bedre forberedt og Solskjær må forsterke - spesielt offensivt. I alle fall om det om det skal være mulighet for Mesterliga.

Jeg håper at Molde vet det og viser at de vil mye. Norge trenger topplag som virkelig viser at de prøver å hevde seg i Europa. Jeg blir trist av å se lag som selger spillere etter gull. Vi (Stabæk, red. anm.) solgte Veigar Páll Gunnarsson, Somen Tchoyi og Alanzinho. Jeg håper at Kjell Inge Røkke, Bjørn Rune Gjelsten og resten av Molde-investorene tør å satse.

Les også: Jakten på gull har kostet Røkke og Gjelsten flere hundre millioner

HAR OPPLEVD MOLDE-SUKSESS FØR: Kjell Inge Røkke (t.v.) og Bjørn Rune Gjelsten før Mesterliga-kampen Molde - Porto i 1999. (Foto: Johansen, Erik/SCANPIX)
HAR OPPLEVD MOLDE-SUKSESS FØR: Kjell Inge Røkke (t.v.) og Bjørn Rune Gjelsten før Mesterliga-kampen Molde - Porto i 1999. (Foto: Johansen, Erik/SCANPIX)

Petter Myhre:

1.) Det er en kombinasjon av at Molde har vært gode og Rosenborg og Vålerenga har underprestert. Molde har hele tiden hatt en god stall, og i år har de prestert godt nok. Rulleringen av spillere har fungert veldig bra fordi alle har jobbet knallhardt når de får spilletid. I tillegg har kontringsspillet vært godt.

I høst har de manglet en typisk målscorer, noe som kan være litt av forklaringen på hvorfor de ikke har klart å avgjøre gullkampen enda tidligere.

2.) Solskjær har kommet inn som en type spillerne ser opp til. Det har gitt hele laget et løft. Han ser ut til å ha en klar plan for hva han ønsker å oppnå med Molde. Ærlighet og høye krav ser ut til å være en oppskrift som har fungert bra. Som managertype er Solskjær en som gir klar beskjed dersom noe ikke er godt nok.

3.) Først og fremst synes jeg at de skal nyte seriegullet en stund, men det er klart at man må gjøre endringer, selv når man vinner serien. De kommer nok til å luke bort noen svake ledd. Solskjær har hele tiden sagt at dette er et langsiktig prosjekt, så han har helt sikkert en plan for hvordan de skal gå videre.

solskjær_sumo
solskjær_sumo