MÅTTTE VENTE: Anders Behring Breivik måtte følge opp søknaden om pistol før han fikk godkjennelse, kommer det frem dokumentasjon TV 2 har fått innsyn i. Under massakren på Utøya var Anders Behring Breivik bevæpnet med en halvautomatisk rifle og en 9 millimeter Glock pistol, lik den på bildet.  (Foto: TV 2 montasje)
MÅTTTE VENTE: Anders Behring Breivik måtte følge opp søknaden om pistol før han fikk godkjennelse, kommer det frem dokumentasjon TV 2 har fått innsyn i. Under massakren på Utøya var Anders Behring Breivik bevæpnet med en halvautomatisk rifle og en 9 millimeter Glock pistol, lik den på bildet. (Foto: TV 2 montasje)

Politiet kontaktet Breivik om våpensøknad etter avslag

Politiet i Oslo ville først ikke godkjenne Anders Behring Breviks våpensøknad om pistolen han brukte på Utøya. Det viser en e-post TV 2 har fått tilgang til.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under massakren på Utøya var Anders Behring Breivik bevæpnet med en halvautomatisk rifle og en 9 millimeter Glock-pistol.

TV 2 kan nå avsløre at våpenkontoret ved Oslo politidistrikt i januar i år ikke ville godkjenne Anders Behring Breiviks søknad om å få pistol.

– Vi måtte vente på å få ny informasjon. Og da tok saksbehandlingen lenger tid, sier politiinspektør Bjørn Vandvik ved Oslo politidistrikt til TV 2.

For dårlig begrunnet søknad

En e-post TV 2 har fått tilgang til viser at politiet mente våpensøknaden var for dårlig begrunnet. De ringte dermed direkte til Breivik – fem måneder før terrorangrepene.

– Vi har veldig mange saker, og det var ikke noe spesielt med denne. Vi tok vel en telefon til ham for å spørre om dette, noe som er helt rutinemessig. For å få det innvilget måtte han dokumentere bedre hvilke formål han hadde og hva han skulle bruke våpenet til, sier Vandvik.

INNVILGET SØKNADEN: Politiinspektør Bjørn Vandvik sier politiet ikke kunne gjort noe annerledes i forbindelse med Breiviks våpensøknad.  (Foto: Goran Jorganovich / TV 2)
INNVILGET SØKNADEN: Politiinspektør Bjørn Vandvik sier politiet ikke kunne gjort noe annerledes i forbindelse med Breiviks våpensøknad. (Foto: Goran Jorganovich / TV 2)

PST kjente navnet til Breivik

Det er tidligere kjent at PST i mars i år fikk oversendt navnet til Anders Behring Breivik. Bakgrunnen var at han sto på en liste over personer som hadde kjøpt ingredienser på Internett som kunne brukes til å lage bomber.

Nå viser det seg altså at politiet også stusset over våpensøknaden hans, og var i direkte kontakt med ham.

– Der og da forholdt vi oss som ellers til at han sa han var medlem av en pistolklubb og trengte våpen for å kunne ha medlemskap. Vi kunne ikke gjort noe annerledes da, sier politiinspektøren.

LES OGSÅ: PST må inn til 22. juli-avhør

Pistolklubben ga råd om søknadsprosessen

E-posten viser hvordan den daværende lederen i Oslo pistolklubb kommer med råd til Breivik om hvordan han skal spesifisere søknaden sin for å få den godkjent.

Pistolklubben vil ikke kommentere saken overfor TV 2, men i mars fikk Breivik til slutt tillatelse til å få pistolen

– Han fikk tillatelse i mars i år. Vi fikk søknaden i januar, så tok det kanskje en måneds tid lenger for å hente opplysninger. Men vi har en viss saksbehandlingstid også, så det er litt vanskelig å si hvor mye lengre denne saken tok, sier Vandvik.

Her er e-posten Anders Behring Breivik mottok fra Oslo pistolklubb:

Skjermbilde460
Skjermbilde460