MÅTTTE VENTE: Anders Behring Breivik måtte følge opp søknaden om pistol før han fikk godkjennelse, kommer det frem dokumentasjon TV 2 har fått innsyn i. Under massakren på Utøya var Anders Behring Breivik bevæpnet med en halvautomatisk rifle og en 9 millimeter Glock pistol, lik den på bildet.  (Foto: TV 2 montasje)
MÅTTTE VENTE: Anders Behring Breivik måtte følge opp søknaden om pistol før han fikk godkjennelse, kommer det frem dokumentasjon TV 2 har fått innsyn i. Under massakren på Utøya var Anders Behring Breivik bevæpnet med en halvautomatisk rifle og en 9 millimeter Glock pistol, lik den på bildet. (Foto: TV 2 montasje)

Politiet kontaktet Breivik om våpensøknad etter avslag

Politiet i Oslo ville først ikke godkjenne Anders Behring Breviks våpensøknad om pistolen han brukte på Utøya. Det viser en e-post TV 2 har fått tilgang til.

Under massakren på Utøya var Anders Behring Breivik bevæpnet med en halvautomatisk rifle og en 9 millimeter Glock-pistol.

TV 2 kan nå avsløre at våpenkontoret ved Oslo politidistrikt i januar i år ikke ville godkjenne Anders Behring Breiviks søknad om å få pistol.

– Vi måtte vente på å få ny informasjon. Og da tok saksbehandlingen lenger tid, sier politiinspektør Bjørn Vandvik ved Oslo politidistrikt til TV 2.

For dårlig begrunnet søknad

En e-post TV 2 har fått tilgang til viser at politiet mente våpensøknaden var for dårlig begrunnet. De ringte dermed direkte til Breivik – fem måneder før terrorangrepene.

– Vi har veldig mange saker, og det var ikke noe spesielt med denne. Vi tok vel en telefon til ham for å spørre om dette, noe som er helt rutinemessig. For å få det innvilget måtte han dokumentere bedre hvilke formål han hadde og hva han skulle bruke våpenet til, sier Vandvik.

INNVILGET SØKNADEN: Politiinspektør Bjørn Vandvik sier politiet ikke kunne gjort noe annerledes i forbindelse med Breiviks våpensøknad.  (Foto: Goran Jorganovich / TV 2)
INNVILGET SØKNADEN: Politiinspektør Bjørn Vandvik sier politiet ikke kunne gjort noe annerledes i forbindelse med Breiviks våpensøknad. (Foto: Goran Jorganovich / TV 2)

PST kjente navnet til Breivik

Det er tidligere kjent at PST i mars i år fikk oversendt navnet til Anders Behring Breivik. Bakgrunnen var at han sto på en liste over personer som hadde kjøpt ingredienser på Internett som kunne brukes til å lage bomber.

Nå viser det seg altså at politiet også stusset over våpensøknaden hans, og var i direkte kontakt med ham.

– Der og da forholdt vi oss som ellers til at han sa han var medlem av en pistolklubb og trengte våpen for å kunne ha medlemskap. Vi kunne ikke gjort noe annerledes da, sier politiinspektøren.

LES OGSÅ: PST må inn til 22. juli-avhør

Pistolklubben ga råd om søknadsprosessen

E-posten viser hvordan den daværende lederen i Oslo pistolklubb kommer med råd til Breivik om hvordan han skal spesifisere søknaden sin for å få den godkjent.

Pistolklubben vil ikke kommentere saken overfor TV 2, men i mars fikk Breivik til slutt tillatelse til å få pistolen

– Han fikk tillatelse i mars i år. Vi fikk søknaden i januar, så tok det kanskje en måneds tid lenger for å hente opplysninger. Men vi har en viss saksbehandlingstid også, så det er litt vanskelig å si hvor mye lengre denne saken tok, sier Vandvik.

Her er e-posten Anders Behring Breivik mottok fra Oslo pistolklubb:

Skjermbilde460
Skjermbilde460