sydpolenekspedisjon (Foto: Privat)
sydpolenekspedisjon (Foto: Privat)

Sørpolekspedisjon endelig på vei - to uker forsinket

Omsider ble været ved Union Glacier stabilt nok til at flyturen kunne starte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det kribler i skituppene, skriver ekspedisjonsmedlemmene på sin blogg.

Lang flytur

Nesten to uker forsinket er ekspedisjonen endelig på vei mot isødet. Grunnen til utsettelsen er det ustabile været i området de skulle lande.

Men selv om de nå endelig har tatt av fra Punta Arenas sør i Chile, er det fortsatt langt igjen til de kan spenne på seg ski og utstyr.

– Vi har nå ventet i nesten to uker på at været ved Union Glacier skulle stabilisere seg og tillate innflygning. Endelig er vi på vei til flyet som skal ta oss dit, og krysser fingrene for at været holder seg. Vi har tross alt enda en flytur foran oss til Hvalbukta, før vi faktisk får startet selve turen.

LES OGSÅ: Sørpolen-ekspedisjon står bom fast i Chile

Ekspedisjonen skal gå i Roald Amundsens skispor til Sørpolen, men opplyser at de ikke gjør det for å gjenskape ferden.

«Udmærket føre»

Ekspedisjonsdeltakerne er tidligere OL-vinner Vegard Ulvang, direktør ved Norsk Polarinstitutt i Tromsø, Jan-Gunnar Winther, fotografen, forfatteren og fjellklatreren Stein P. Aasheim og polarhistoriker Harald Dag Jølle.

14. desember skal ekspedisjonen etter planen ankomme polpunktet. Da skal de ha brukt like lang tid som Amundsen brukte. Men om ekspedisjonen klarer å ta inn igjen forsinkelsen som følge av to ukers utsettelse, gjenstår å se.

LES OGSÅ: Følger Roald Amundsens skispor 100 år etter

På denne dagen i 1911 skrev Roald Amundsen følgende i sin dagbok:

«Hærli vær. Liten NVli bris. Klart ÷19.0°. Litt løsere sne idag. Ingen skavler. Udmærket føre. Friske bikjer. Alt vell.»

Følg bloggen «Sørpolen 1911-2011» her