FORSVARER BREIVIK: Advokat Geir Lippestad og medforsvarer Vibeke Hein Bæra var fredag på befaring på terrorsiktedes gård. (Foto: TV 2)
FORSVARER BREIVIK: Advokat Geir Lippestad og medforsvarer Vibeke Hein Bæra var fredag på befaring på terrorsiktedes gård. (Foto: TV 2)

Vil gjøre alt for å bistå Breivik

I dag la forsvarerne fram en strategi om hvordan terrorsiktede kan få en så lav straff som mulig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Anders Behring Breiviks forsvarer Geir Lippestad trakk fram alle formildende omstendigheter som kan føre til at straffen til terrorsiktede blir kortere enn fengsel eller forvaring i 21 år.

Sammen med medforsvarer Vibeke Hein Bæra, besøkte Lippestad gården hvor Breivik laget terrorbomben som ødela regjeringskvartalet 22. juli.

Ønsker ikke kontakt med familien

Til tross for å ha sittet tre måneder i isolat ønsker ikke Breivik å møte familien sin.

– Han ønsker ikke å møte noen. Hverken familie eller venner, sier forsvarer Vibeke Hein Bæra.

Forsvarer Geir Lippestad forklarer at han har hørt at faren og morens situasjon er omtalt i media, men han ønsker ikke å høre noe om dette.

Formildende omstendigheter

Geir Lippestad svarte på pressens spørsmål utenfor Åsta gård, der han fredag var på befaring.

Han forteller at de har jobbet med hovedlinjene i saken de siste tre månedene, fram mot rettssaken. Og at det er forsvarernes oppgave å se etter formildende omstendigheter.

BEFARING: Anders Behring Breiviks forsvarere skal fredag på befaring på gården der den terrorsiktede laget bomben som sprengte regjeringskvartalet 22.juli. (Foto: TV 2)
BEFARING: Anders Behring Breiviks forsvarere skal fredag på befaring på gården der den terrorsiktede laget bomben som sprengte regjeringskvartalet 22.juli. (Foto: TV 2)

– Målsettingen er å snu hver stein i saken som kan tale til fordel for den siktede, så er det opp til dømmende rett å bestemme hvilken straff han får til slutt, sier Lippestad.

LES OGSÅ: Forsvarerne mener Breivik bør få strafferabatt

Manglende sikkerhet

Noe av det forsvarerne vil legge vekt på er sikkerheten rundt regjeringskvartalet og på Utøya.

– Min klient er veldig overrasket over at han kunne kjøre en stor bil helt inn til regjeringsbygget, som er en av de viktigste bygningene i landet, i fullt kamputstyr uten å bli fjernet, sier forsvareren.

Lippestad forteller videre at Breivik også er overrasket over at han kunne holde på i over en time på Utøya, uten at politiet stoppet ham. I tillegg mener Breivik at sikkerheten rundt Utøya var for dårlig organisert fra arrangørenes side.

– Vi er ikke ute etter enkeltpersoner i politiet eller andre organisasjoner, men på organiseringen eller mangel på organisering, sier Lippestad.

LES OGSÅ: Overlevde Utøya – får hatmeldinger fra ukjente

– Ble radikalisert

I strategien legger forsvarerne vekt på at Breivik i utgangspunktet ville kjempe for sin sak med demokratiske midler.

– Min klient har forklart at han har blitt trakassert og mobbet for sine synspunkter, noe som gjorde han radikalisert, sier Lippestad.

Forsvarerne er også opptatt av andre ting som kan ha påvirket den terrorsiktede.

ANGRER IKKE: Breivik erkjenner de faktiske forhold, men nekter straffskyld. (Foto: REUTERS)
ANGRER IKKE: Breivik erkjenner de faktiske forhold, men nekter straffskyld. (Foto: REUTERS)

– Vi ser på spill og spillverden, og hvordan min klient har blitt påvirket gjennom nettsteder. Det er steder hvor man kan utvikle ideer og teorier uten innsyn og debatt, sier Lippestad.

Dette er et av flere punkter som forsvarerne mener kan gi Breivik formildende omstendigheter.

LES OGSÅ: Hedret som «Årets modigste kvinne»: Torill (44) reddet nærmere 40 ungdommer fra Utøya

Opplever at han er i krig

Breivik erkjenner de faktiske forhold, men nekter straffskyld.

Lippestad forteller at Breivik opplever at han er i krig mot multikulturisme og islam, og at han ikke angrer på det han har gjort.

– Han synes det var grusomt å gjennomføre terrorangrepet, men han mente det var nødvendig, sier forsvarer Geir Lippestad.

LES OGSÅ: Ektepar gikk i land på Utøya før Breivik ble tatt – reddet fem ungdommer