27.10 Andreas P sykdom
27.10 Andreas P sykdom

«Big Brother»-Andreas P kan ha fått alvorlig giktsykdom

Nærmere en løsning på den mystiske sykdommen.

Det var forrige uke Andreas P plutselig fikk den mystiske sykdommen. Uten forvarsel eller symtomer fikk han store smerter i bena. «BIg Brother» var raskt på plass som smertene ble for ekstreme og fikk sendt Andreas P i ambulanse til sykehuset for nærmere skjekk. Legene klarte ikke umiddelbart å gi ham en diagnose, men onsdag kveld kunne endelig en sykesøster gi svar på hva som er galt.

Les også: «Big Brother»-Andreas P til sykehuset i all hast

Tester og blodprøver

Andreas P har nemlig pådratt seg podagra, også kalt urinsyregikt, som er en alvorlig leversykdom.

– Går det bra, gjør det vondt i føttene, spør sykesøsteren og Andreas nikker bekreftende. Det er tydelig at han fremdeles har store smerter.

Sykesøsteren har med seg medisiner og forklarer at hun skal ta noen blodprøver av Andreas, samt bandasjere inn bena hans. Etter å ha blitt tømt for blod blir han sendt tilbake til de andre deltakerne som sitter i stua som er nygjerrige på hva den mystiske sykdommen. Han blir regelrett bombadert med spørsmål, og det virker som flere av deltakerne kan mye om sykdommen.

– Kan ha sykdommen resten av livet

David er tydeligvis den som vet mest om sykdommen.

– Det var noe av det første jeg sa, at det kunne være urinsyregikt siden du har det i begge bena, sier han til Andreas og forklarer videre om sykdommen.

– Urinsyregikt har man resten av livet, man må gå på medisiner resten av livet, sier han og forteller at konsentrasjonen av urinsyre i blodet så høy at overskuddet utfelles som krystaller.

Les også: Andreas P tilbake i huset

Her ser du Andreas P blir kjørt til sykehuset.

560559

Ikke sammenheng

I følge lege og eier av nettstedet NettDoktor.no, Kristian Sæthre, er det sjelden at et høyt alkoholinntak over et kort tidsperspektiv alene er grunnen til at sykdommen slår ut hos friske personer.

– Jeg kan ikke se noe sammenheng mellom et høyt alkoholinntak over en kort periode og sykdommen podagra, sier han og legger til:

– Det er en komplisert årsaksammen heng til at sykdommen slår ut, det er som regel flere ting som forårsaker en slik sykdom. Ikke alkohol alene.

– Før man får symptomer har det som oftest vært en periode på flere år hvor urinsyrekonsentrasjonen har steget og vært over det normale, sier han.

Typisk våkner man med voldsomme smerter i stortåens grunnledd. Dette er den klassiske podagra, men opp til 30 prosent vil få det første anfallet i et annet ledd som fotrot, ankelledd, kneledd eller skulderen, avslutter han.

Les også: BB-Joakim kollapset på baderomsgulvet

En giftsykdom

Podagra er en giktsykdom som oftest angriper ett ledd om gangen. Urinsyregikt er en fellesbetegnelse for denne formen for gikt, mens podagra strengt tatt kun gjelder når sykdommen rammer stortåa. Sykdommen skyldes avleiring av urinsyrekrystaller i leddene.

Det er usikkert hvor lenge Andreas P blir nødt til å slite med sykdommen. Men som regel går det første anfallet over i løpet av ei ukes tid. En av ti vil aldri oppleve et nytt anfall, mens andre vil få hyppigere og mer langvarige anfall hvis de ikke får forebyggende behandling. Ubehandlet aktiv sykdom med hyppige anfall over lang tid kan gi varig leddskade.

Her kommer Andreas P hjem fra sykehuset

560650