UTSATT FOR DATAKRIMINALITET: Gro Lund mistet kontrollen over både Facebook  og e postkontoen. Da hun anmeldte saken, ble den raskt henlagt.  (Foto: TV 2)
UTSATT FOR DATAKRIMINALITET: Gro Lund mistet kontrollen over både Facebook og e postkontoen. Da hun anmeldte saken, ble den raskt henlagt. (Foto: TV 2)

Gro fikk Facebook-kontoen hacket: – Jeg tok til tårene

Hvert sekund spres over 20 nye varianter av datavirus på internett som brukes for å svindle deg for penger.

Nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder internettbruk, og blir i økende grad jaktet på av organiserte kriminelle.

Gro Lund opplevde at kriminelle brøt seg inn på Facebook-kontoen og overtok identiteten hennes. Ved å gi seg ut for å være henne, forsøkte de å lure vennene hennes til å sende dem penger.

– Jeg ble frastjålet identiteten både på mail og Facebook. Det var en fryktelig følelse at noen hadde tatt styringen over det som var mitt, og misbrukte mitt navn, sier hun til TV 2.

LES OGSÅ: Slik sikrer du deg best mot nettsvindel på nettet

Stjal brukernavn og passord

Ved hjelp av et virusprogram som overvåket og registrerte brukernavnene og passordene hennes, kunne de kriminelle kontrollere Facebook- og mailkontoen hennes.

– Det gikk egentlig ikke opp for meg med en gang, men da jeg skulle inn og sjekke e-posten min kom jeg ikke inn. Den var overtatt av andre, forteller hun.

Norske nettbrukere bombarderes av slike programmer.

KRAFTIG ØKNING: Roger Ison-Haug i Symantec forteller om en kraftig økning av svindel over nettet.  (Foto: TV 2)
KRAFTIG ØKNING: Roger Ison-Haug i Symantec forteller om en kraftig økning av svindel over nettet. (Foto: TV 2)

Over 20 nye angrepsformer i minuttet

– Det kommer 22–23 nye angrepsformer hvert sekund, og det skaper ny hodebry for dem som skal beskytte informasjon og systemer, sier Roger Ison-Haug.

Ison-Haug jobber i Symantec, en av verdens fremste produsenter av antivirusprogrammer. I 15 år har han slåss mot de kriminelle som har blitt stadig mer utspekulerte og profesjonelle.

– Vi har sett en slik kraftig økning at vi nå har gått fra å ha ukentlige, og noen ganger daglige oppdateringer av sikkerhetsprogramvaren, til å gjøre kjøre oppdateringer flere ganger i minuttet, sier han.

LES OGSÅ: Nordmenn svindles på nettet for over hundre millioner kroner årlig

Politiet holder ikke tritt

Men til tross for stadige oppdateringer klarer ikke antivirusprogrammene å holde tritt med de kriminelle, som i økende grad retter fokuset mot sosiale medier som Facebook og Twitter. Her stjeler de personlig informasjon og passord som brukes til å svindle folk for penger.

HOLDER IKKE TRITT: Politiet klarer ikke å holde tritt med den raske utviklingen når det gjelder internettkriminalitet, sier lederen for datakrimavdelingen i Kripos.  (Foto: TV 2)
HOLDER IKKE TRITT: Politiet klarer ikke å holde tritt med den raske utviklingen når det gjelder internettkriminalitet, sier lederen for datakrimavdelingen i Kripos. (Foto: TV 2)

– Det som bekymrer oss er den raske teknologiske utviklingen og politiets evne til å følge med i denne utviklingen, forteller leder for datakrimavdelingene på Kripos, Rune Fløisbonn.

Norge er blant de fremste i Europa når det gjelder bekjempelse av denne type kriminalitet, og Kripos sitter på et av Europas mest moderne datakrimlaboratorier. Likevel holder ikke dette i kampen mot organiserte kriminelle.

– Politiet har verken hatt verktøy eller mannskap til å kunne gå inn og drive en systematisk analyse av den kriminalitet som foregår på internett, sier han.

Saken henlagt

Gro Lund er en av dem som har merket politiets ressursmangel. Anmeldelsen hennes ble raskt henlagt.

– Med en gang lo vi litt av det, men når alvoret gikk opp for meg, så tok jeg til tårene og tenkte «hva gjør jeg nå?».

Nå har hun fått tilbake kontrollen over Facebook-kontoen, men hun har blitt svært forsiktig. For Facebook og andre sosiale medier er ifølge eksperter blitt en svært viktig inngangsport for kriminelle.