Martine Aurdal holdt voldtekten skjult i 14 år. Hun blir sint og frustrert når hun hører om voldtekstbølgen i hovedstaden.  (Foto: Montasje/Fritt Forlag)
Martine Aurdal holdt voldtekten skjult i 14 år. Hun blir sint og frustrert når hun hører om voldtekstbølgen i hovedstaden. (Foto: Montasje/Fritt Forlag)

Voldtektsoffer Martine Aurdal:
– Jeg blir sint av slike voldtektsbølger

Journalisten opplevde selv å bli voldtatt som 16 åring.

– Jeg blir trist, sint og frustrert når vi opplever slike voldtektsbølger og brutale overfallsvoldtekter som nå, sier Martine Aurdal til God morgen Norge.

I 2008 fortalte journalist Martine Aurdal åpent om en voldtekt hun ble utsatt for da hun var 16 år. Da hadde hun holdt det hemmelig i 14 år.

– Jeg er en av mange som har blitt utsatt for voldtekt. Jeg var på skoletur i Danmark og vi var ute på byn for å kose oss, men det endte veldig spesielt for min del: på et mottak med undersøkelser en hel natt, forteller Martine.

Les også: Storberget fulgte ikke opp voldtektstiltak

Påvirker bevegelsesfriheten

Hittil i år er det registrert 48 overfallsvoldtekter i Oslo. I hele fjor var tallet 24.

– Det er lett å bli utålmodig etter politiske tiltak og være enig i at de kommer for sent, sier Martine.

Over en tiårsperiode har antallet anmeldte voldtekter i Oslo økt med over 84 prosent. Mange jenter er nå redde for å bevege seg alene i Oslo.

– Jeg er like trist over hvordan dette påvirker bevegelsesfriheten til stort sett alle damer jeg kjenner. De er nå redde for å bevege seg i sin egen by, sier Martine Aurdal.

Les også:Overfallsvoldtekt i Oslo

Tok 14 år før hun fortalte om det

For Martine var det en selvfølge å anmelde saken den gangen, men det ble aldri noen rettsak.

– Det er jo gjerne sånn i voldtektssaker, at selv om det var sikret bevis, så blir det til slutt ofte ord mot ord. Derfor ble denne saken henlagt, på grunn av «bevisets stilling» som det heter, forklarer hun.

Og etter 14 års taushet, var Martine Aurdal lei av å bære på hemmeligheten. Ved å være åpen om voldtekten, håper hun å hjelpe andre som har vært utsatt for det samme.

– Jeg trengte mange år på å kunne snakke om det med en såpass distanse som jeg ønsker. Det var traumatisk for meg å snakke om det i mange år etterpå.

Les også: Høyre mener regjeringen har sviktet i kampen mot voldtekter

Inspirert av svensk blogger

Egentlig hadde Martine bestemt seg for å ikke skrive om hendelsen, men etter å ha lest en blogg av en svensk jente på 17 år som var utsatt for overgrep, endret hun mening.

– Jeg ville egentlig ikke skrive om det fordi det var så nært og personlig og jeg var redd for å i for stor grad blir identifisert med det som skjedde med meg den gangen da jeg var 16 år. Men etter å ha lest denne bloggen, endret jeg mening.

Den svenske jenta skrev en sterk tekst om hvor rasende hun var, og hun klarte å se at det ikke var hennes egen skyld.

– Selv 13 år etter at det skjedde med meg, ble jeg veldig letta. Jeg satt igjen med en følelse, etter å ha lest den teksten, som jeg gjerne ville være med på å gi til noen andre. Det at noen klarte å være sint, klarte å plassere skylda andre steder enn å ta den med seg, det gjorde noe med meg, sier Martine.