Det har gått fryktelig dårlig for Lillestrøm etter at Nosa Igiebor, Espen Søgård og Anthony Ujah ble solgt. (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)
Det har gått fryktelig dårlig for Lillestrøm etter at Nosa Igiebor, Espen Søgård og Anthony Ujah ble solgt. (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)

Uten denne trioen ble Lillestrøm nedrykkskandidat

Begredelig poengfangst etter at Nosa Igiebor, Anthony Ujah og Espen Søgård forsvant fra Åråsen.

Med 7-0 borte mot Stabæk fikk Lillestrøm en drømmestart på Tippeliga-sesongen 2011. Anthony Ujah scoret fire og Nosa Igiebor to ganger i overkjøringen av bærumsklubben.

De to nigerianerne var toneangivende for Lillestrøm helt til de forsvant til henholdsvis Mainz og Hapoel Tel-Aviv. Ujah dro etter tolv seriekamper, Nosa ble i ytterligere sju runder før han pakket sammen og dro til Israel. Nosa spilte sin siste Lillestrøm-kamp hjemme mot Sarpsborg 7. august. Det samme gjorde Espen Søgård, som gikk til Start etter 12 år på a-laget til LSK.

Les også: Henning Berg trolig ferdig i Lillestrøm

Nedrykkssnitt
Statistikken i 2011-sesongen viser at salgene av profilene hadde en dramatisk effekt på «kanarifuglenes» poengfangst. Etter at Nosa og Søgård ble solgt, har Lillestrøm tatt ett eneste poeng, hjemme mot Stabæk. Det gir et poengsnitt på 0,125 per kamp. I løpet av en hel Tippeliga-sesong betyr det snaut 4 poeng.

På de tolv første kampene tok Lillestrøm 16 poeng. Etter at Ujah gikk til Mainz gjorde de gulkledde det enda bedre. Med Nosa og Søgård i troppen hadde laget et snitt på hele 2,14 poeng i løpet av sju kamper. Et slikt snitt gjennom hele sesongen ville gitt totalt 64 poeng. Molde, som cruiser mot seriegull, kan maksimalt oppnå 63.

Her er statistikken:

Troppene

Kamper

Poeng

Snitt per kamp

Med Ujah, Nosa og Søgård

12

16

1,33

Med Nosa og Søgård (uten Ujah)

7

15

2,14

Uten Ujah, Nosa og Søgård

8

1

0,125


Tungt uten Nosa og Ujah
TV 2 Sportens fotballekspert, Petter Myhre, er ikke overrasket når han får høre tallenes tale.

– Det er først og fremst Ujah og Nosa som var det store tapet for Lillestrøm. Sammen med Björn Bergmann Sigurdarson var de toneangivende for et godt Lillestrøm-angrep. Da de ble solgt og Sigurdarson skadet, raknet det, mener Myhre, som før støtte av Tor Ole Skullerud.

– Dette er selvfølgelig ikke tilfeldig i det hele tatt. Når en klubb sliter med økonomien må de ty til grep som å selge Nosa og Ujah, sier Skullerud.

Slakter klubbledelsen
Fremtiden til Lillestrøm-trener Henning Berg er svært usikker. De svake høstresultatene har skapt reaksjoner i Lillestrøm-miljøet og flere mener at Berg må gå. Tor Ole Skullerud er svært kritisk til ledelsen i klubben. Han mener at treneren ikke har fått den støtten han fortjener.

Les også: – Feil mann for LSK
Les også: Danielsen gjorde livet surt for Lillestrøm

– Det jeg savner er en klubbledelse som er åpne på at salgene gir sportslige utfordringer. Jeg synes det svak ledelse av Lillestrøm som klubb å ikke fronte det faktum at de beste spillerne ble solgt. Sånn som situasjonen er nå, mangler de spillere av kvalitet. Én mann blir skyteskive - og det er helt feil.

– Det er veldig mye jeg ikke vet om livet på Åråsen, men dette mener jeg er elendig ledelse. Det er et eksempel på hvordan man ikke skal opptre i motgang, sier Skullerud.

– Sammensatt problem
Også Petter Myhre mener at Lillestrøm sliter med flere ting enn trenersituasjonen. Eksperten er usikker på om Berg kunne gjort så mye mer for å vinne fotballkamper.

– Dette er en kompleks greie. Jeg ser at de resultatene laget har levert i det siste ikke er bra nok, men sett over en hel sesong kunne de kanskje ikke forventet en bedre plassering uten Ujah og Nosa i en halv sesong. Lillestrøm sitt problem er uansett mer sammensatt enn at de ikke vinner fotballkamper.

PS: Lillestrøm ligger foreløpig på 12. plass i Tippeligaen, men dersom de taper sine tre siste kamper kan de fort bli tatt igjen av både Start, Fredrikstad og Sogndal. Hvis det skjer, rykker «fugla» ned.