En av fire nordmenn støter på midtlivskrise. Men noen ganger kan en krise munne ut i noe positivt. (Foto: Illustrasjonsfoto)
En av fire nordmenn støter på midtlivskrise. Men noen ganger kan en krise munne ut i noe positivt. (Foto: Illustrasjonsfoto)

Midtlivskrisa:
Du når bunnen når du er 43,9 år

Midtlivskrisa kan gå hardt ut over både familielivet og arbeidslivet.

Mann eller kvinne. Singel elle samboer. Gift eller ugift. Barn eller ikke. Midtlivskrisa rammer alle, og det er årene midt i livet som oppleves som de tyngste for de fleste av oss.

Livet går i U-form

Det er sjelden her og nå som tar livet av oss. Det er heller drømmene om det som skulle vært, kunne vært og burde vært.

2008 ble en verdensomspennende levekårsundersøkelse publisert i tidsskriftet Social Science and Medicine. 500.000 personer fra Amerika, Europa og Asia hadde svart på spørsmål om levekår. Hovedkonklusjonen er at vår psykologiske følelse av å ha det bra i livet går i en U-form. Ifølge undersøkelsen når nordmenn bunnen ved 43,9 år.

Livet ble ikke som vi trodde

Stress, sjonglering av barn, familie, venner og jobb. Livet ruller og går, uten at vi helt merker det. Er det dette som er livet?

– Det handler nok litt om forventninger som ikke ble helt innfridd, i tillegg til utfordringer knyttet til å sette seg nye mål, sier psykolog Karen Kollien Nygaard.

Les også: Prioritering av familie og venner gjør deg mer lykkelig enn jobben

Les også: Lykkelig uten barn

Krise ble suksess

Karita Bekkemellem (46) har vært gjennom en skilsmisse og måtte gå fra en jobb hun likte godt. Eksstatsråden kastet seg ut på dypt vann, men det viste seg at det skulle bli en personlig suksess.

– Jeg er glad for at jeg turte å slippe taket uten å vite hva jeg bega meg ut på, sier Bekkemellem.

Noe hun opplevde som tøft ble snudd til noe positivt.

– Livets bok har mange kapitler. Når man står i en situasjon som er tøff og vanskelig er det utrolig hva det neste kapitlet kan bli. Det handler om hvordan vi tenker, fokuserer og tar grep om vårt eget liv, sier Bekkemellem.

Se Jarl Golli og Karita Bekkemellem snakke om sine midtlivskriser i God morgen Norge:

561778

Umotivert og utbrent

På andre siden av Bekkemellems krise var det et positivitet. Men det er ikke alle kriser som munner ut i noe lysbetont. Midtlivskrisa kan gå hardt ut over både familielivet og arbeidslivet.

– Folk blir utbrent. De går på tomgang. Er ikke jobben din utfordrende lenger, blir du heller ikke motivert. Mange kjenner på meningen med livet i denne fasen, sier psykolog Nygaard.

Men å reflektere rundt sitt eget liv når det føles som om livet begynner å rakne litt, kan også være positivt.

– En krise kan være bra hvis man er åpen for å se at livet forandrer seg, sier Nygaard.

Les også: Er du sikker på at du er i riktig jobb?

Les også: Å mestre noe nytt gjør deg lykkelig

Lev i nuet

Psykologen mener magien ligger i å være der vi er.

– Fokuser på det som er bra og ta tak i det som eventuelt ikke er bra, uten å hele tiden sammenligne det med hvordan det kunne vært, burde vært eller skulle vært. Det er sjelden her og nå som tar livet av oss. Det er heller drømmene om det som skulle vært, kunne vært og burde vært, sier Nygaard.

Flere tips til hverdagslykke:

Slik gjør du mørke høstdager lysere

Hverdagslykke på sitt beste