GODSAKER: Glutenfritt kan være like fristende som annen mat. Følger du triksene kan du enkelt lykkes du også.  (Foto: Montasje TV 2)
GODSAKER: Glutenfritt kan være like fristende som annen mat. Følger du triksene kan du enkelt lykkes du også. (Foto: Montasje TV 2)

Boller, vafler og pai uten hvetemel

Her er oppskrifter for deg som ikke spiser hvetemel.

Det kan være et hodebry å leve på en diett uten gluten, som finnes i for eksempel hvetemel.

Lene Simonsen fikk diagnosen da hun var 2 år, og har gitt ut to kokebøker.

– Jeg har levd på en streng glutenfri diett siden jeg fikk påvist sykdommen, og det har til tider vært et hodebry for meg selv og dem rundt meg, sier Lene Simonsen som har skrevet bøkene 100 % naturlig og smakfulle, glutenfrie brød.

Smuldrepai med after eight

Lene Simonsen vil dele noen av sine oppskrifter.

Smuldrepai-med-After-Eight2
Smuldrepai-med-After-Eight2

80 gram Jytte original

40 gram glutenfrie havregryn

1 ts rørsukker

80 gram smør

50 gram mørk sjokolade

2 bokser hermetiske pærer

1 liten pakke med After Eight

Slik gjør du

Ha mel og havregryn i en bolle og smuldre smøret

Tilsett sukker og grovhakkede sjokoladebiter

Legg de hermetiske pærene i en ildfast form og hell over ca. 1/2 dl av saften.

Dekk alle pærene med melblandingen.

Stekes på 180 grader i ca. 40 min. eller til toppen er lysebrun.

Serveres varm sammen med vaniljeis.

Oppskriftene er hentet fra boka 100 % naturlig.

Les også: glutenfri kokos- og sjokoladekake.

Her finner du flere kakeoppskrifter, noen uten hvetemel, egg og melk.

Glutenfrie vafler

2 store egg

4 ss rørsukker

1 ts bakepulver

Vafler
Vafler

1 ts vaniljesukker

1 1/2 dl Jytte original

1/2 dl lettrømme

2 dl kulturmelk

1 dl melk

Slik gjør du

Visp sammen egg og sukker til eggedosis.

Bland mel, bakepulver og vaniljesukker.

Vend rømme, kulturmelk, melk og mel inn i eggedosisen.

La røren stå og svelle i ca. 15 min.

Stek vaflene gyllenbrune.

Les også: Slik spiser du vekk hodepinen

Les også: Slik gjør du mørke høstdager lysere

Kanelboller

Kanel-i-svingeneweb
Kanel-i-svingeneweb

600 gram Semper lys glutenfri mix

1 pakke tørrgjær

2.5 dl melk

100 gram sukker

2 egg

1 krm salt

100 gram mykt smør

Eventuelt vaniljesaus eller mørk finhakket sjokolade.

Slik gjør du:

Løs opp gjæren i oppvarmet melk, tilsett 1 ts av sukkeret og la blandingen stå i 15 min.

Smelt smøret og tilfør det i røren sammen med egg, mel, salt og resten av sukkeret.

Arbeid deigen godt sammen. Den skal være seig og fin.

La deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted.

Kjevle den så ut til ca. 1/2 cm tykkelse. Pensle med mykt smør og strø over sukker, kanel og eventuelt finhakket sjokolade.

Rull deigen sammen til en tykk pølse, og bruk en skarp kniv til å dele pølsen i stykker.

Trykk emnene litt ned på bakepapiret.

Etterheves i ca. 30 minutter

Stekes midt i ovnen på 210 grader i ca. 10 min.