frokostblanding1 (Foto: Sander Rølvåg)
frokostblanding1 (Foto: Sander Rølvåg)

Test av frokostblanding: Vet du hvilken som er sunnest av disse to?

Svaret kan overraske deg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvilke frokostblandinger er egentlig sunnest? Vi har testet 31 stykker med hjelp fra Bramat.no.

Den sunneste frokostblandingen er Puffet Havre, en kjent, men kanskje glemt klassiker. Puffet Havre inneholder mye fiber, og er tilnærmet sukkerfri. Kellogg´s All-Bran Plus og Icas havreputer ender også opp med terningkast seks.

På andre siden av skalaen finner vi blant annet tre frokostblandinger som får enere på terningen og sju andre som får toer.

Se også: Slik gikk det med alle frokostblandingene

Frukt – ikke nødvendigvis sunt

At en frokostblanding inneholder tørket frukt gjør den nødvendigvis ikke sunn. Det er Fitness Fruits et eksempel på, blandingen får en toer på terningen.

– Tørket frukt er bra, men det inneholder mye sukker. Sukker er sukker, selv om det kommer fra frukten eller er tilsatt. Det har den samme virkning på kroppen din, sier Cathrine Borchsenius, ernæringsfysiolog i Bramat.no.

– Denne er hakket bedre

Coco Pops kommer også dårlig ut i testen. Mens Fitness Fruits gir inntrykk av å være sunn, er Coco Pops en sjokoladefrokostblanding.

– Begge disse to har ganske mye sukker og ganske lite fiber. Ingen av dem egner seg som frokost, men som desserter, sier Borchsenius, og legger til:

– Coco Pops er faktisk hakket bedre enn Fitness Fruits.

Se også: Denne butikkjeden er verst på frukt og grønt

Saken fortsetter under bildet.

Disse er best og dårligst

Frokostblandingen med best totalkarakter ble Puffet Havre, en kjent, men kanskje noe glemt klassiker. Den inneholder mye fiber og er tilnærmet sukkerfri. Dette til tross for at All-Bran Plus inneholder hele 18 prosent sukker.

Dårligst i test er Honni-Korn og Honey Cheerios. De får hver sin ener på terningen.

– All-Barn Plus inneholder en del sukker, men gjør det allikevel bra på grunn av sitt høye fiberinnhold.

Les også: Disse varene har forsvunnet fra butikkhyllene

Inneholder 105 sukkerbiter

Testens taper er Honey Cheerios, tett etterfulgt av Kellogg´s Honni-Korn Smacks. Honni-Korn har desidert mest sukker av blandingene i denne testen.

Én pakke inneholder omkring 105 sukkerbiter, forutsatt at en sukkerbit veier 2,05 gram. Det er omtrent det samme sukkerinnholdet du får ved å drikke to liter cola.

Les også: Test av ferdigmat – en av pizzaene fikk slakt

Ukonsentrert og fort sulten

De trettien frokostblandingene er vurdert etter innholdet av fiber, sukker, salt, protein, umettet fett og mettet fett. Innholdet av sukker og fett teller dobbelt i vurderingen, siden det er viktig med lite sukker og mye fiber til frokost.

– Hvis du har en frokost med lite fiber og mye sukker får du en rask blodsukkerstigning og et raskt blodsukkerfall, forklarer Borchsenius.

– Dette gjør at du lett blir ukonsentrert og ikke presterer så bra resten av dagen. I tillegg blir du fort sulten igjen. En fiberrik frokost gjør at blodsukkeret holder seg jevnere gjennom hele dagen, sier Borchsenius.

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter