NYTTEPLANTE: Kanadiske forskere har funnet ut at Cannabis Sativa har vært brukt av mennesker i mange tusen år. (Foto: Colourbox)
NYTTEPLANTE: Kanadiske forskere har funnet ut at Cannabis Sativa har vært brukt av mennesker i mange tusen år. (Foto: Colourbox)

Kanadiske forskere: – Hasj er en nytteplante

Har forsket på fordeler ved Cannabis for å renvaske plantens dårlige rykte.

Kanadiske forskere har i en nylig publisert studie sett på arvematerialet til Cannabis sativa, bedre kjent som hasj på folkemunne, for å forsøke å renvaske plantens rykte.

Forskerne har funnet at planten har vært brukt av mennesker i mange tusen år, og beskriver hasjplanten som en nytteplante, skriver Forskning.no.

Ryktet ødelegger forskning

Opp igjennom årene har mennesket brukt planten til mer enn rus, som den vanligvis assosierer med.

Cannabisplanten har blitt brukt til medisin, og hemp har blitt brukt til å lage klær, tauverk og mat.

Les også: California sa nei til å legalisere marihuana

– Det er en nyttig plante, sier biokjemiker og en av forskerne bak studien, Jon Page ved Universitetet i Saskatchewan til den kanadiske avisen Vancouver Sun.

Page håper at forskning på plantens gener kan være med å friskmelde dens dårlige rykte.

– Du kan spise den, du kan bygge med den og du kan bruke den som medisin, men på grunn av ryktet er det vanskelig å få støtte til å forske på den, sier Page.

Fiber og olje

Forskningsresultatene kan tolkes som at mennesker har dyrket forskjellige typer av Cannabis sativa over lang tid, og på den måten foredlet dem.

Les også: Kreftsyke Cash (2) får marihuana av legen.

De ulike stoffene i planet har blitt brukt til medisin, fiber og oljeholdige frø. Det er fibrene som har kunnet brukes til å lage klær og tauverk som hamp, mens frøene har blitt spist av både mennesker og dyr, og sånn sett vært en matkilde.

Nå håper Page og medforsker fra University of Toronto, Tim Hughes, at andre forskere vil bruke deres arbeid til å utvikle marijuana som en lovlig medisin.

– Planter fortsetter å være en stor kilde til medisin, både i form av urter og i farmasien, sier Page til avisen.