HANDLE BONDANZA: London byr på legendariske shoppinggater og eksklusive stormagasiner.
HANDLE BONDANZA: London byr på legendariske shoppinggater og eksklusive stormagasiner.

London: Shoppingen du må få med deg

Få tips til de beste handlegatene, butikkene, stormagasinene og markedene i London.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

London kalles gjerne Europas shoppinghovedstad. Og det er ikke uten grunn. Men hvilke er de hotteste shoppinggatene? De beste stormagasinene? Og de kuleste loppemarkedene? Vi guider deg til shopping i London, og gir deg våre beste tips fra Europas shoppinghovedstad!

Har du noen gode London-tips som du ikke finner i artikkelen? Vi vil høre fra deg! Si din mening i kommentarfeltet under!

De beste shoppinggatene:

Bond Street i Mayfair er en av Londons største shoppinggater, og inkluderer både New Bond Street og Old Bond Street. Bond Street er blant de mest eksklusive shoppinggatene i verden. Her finner du eksklusive designervarer fra merker som Donna Karan, Gucci, Prada, Chanel, Louis Vuitton, Armani, Versace og Ralph Lauren, samt ekte engelsk design hos flaggskipbutikkene til Mullberry og Burberry. Bond Street huser også flere eksklusive juvelere, som for eksempel Cartier, Asprey og Tiffany. Her finner du også det legendariske auksjonshuset Sotheby's, i tillegg til flere markeder, brukt- og antikkbutikker. New Bond Street ligger nord på Bond Street, og er et par minutters gange fra Bond Street Station. Old Bond Street er den sørlige delen av Bond Street.

Jermyn Street er en liten perle av en gate, og et eldorado for menn. Her ligger flere av Londons beste herrebutikker som perler på en tråd. Du finner de eksklusive skjortene fra Turnbull & Asser, barbersåper og -kniver for herremenn som vil barbere seg på gamlemåten hos filialen av Taylor of Old Bond Street og spesiallagede sko hos skoskredderhuset John Lobb. I Jermyn Street finner du også en av byens vakreste shoppingarkader, Prince's Arcade, hvor du kan handle i fred og ro, forskånet for trafikkstøy og regnbyger.

R

ATTRAKSJONER: Legg shoppingturen til London, og få med deg litt
  sightseeing samtidig. Klokketårnet Big Ben på parlamentsbygningn er et
  must. (Foto: Kjersti Skar Staarvik)
ATTRAKSJONER: Legg shoppingturen til London, og få med deg litt sightseeing samtidig. Klokketårnet Big Ben på parlamentsbygningn er et must. (Foto: Kjersti Skar Staarvik)
ett rundt hjørnet, i 54 St. James's Street ligger også den staselige tilbehørsforretningen Swaine Adeney Brigg, hvor du finner lærvarer, hatter, kofferter og ikke minst paraplyer av høy kvalitet. Glem alt du vet om sammenleggbare billigvarianter som blir ødelagt ved det minste vindkast. Her er det ekte, lange paraplyer med håndtak av edelt treverk og med en kvalitet som burde tåle selv det verste Bergens-været.

Sloane Street ligger i Knightsbridge-området. Her finner du flaggskipbutikkene til de største designerne og motehusene, som for ekempel Chanel, Yves Saint Laurent, Versace, Bottega Veneta, Fendi og Marni.

Oxford Street er kjent som den travlste handlegaten i Europa. Her finner du kjedebutikker som for eksempel H&M og Zara, men også mainstreambutikker vi ikke har i Norge, som Urban Outfitters, River Island og Topshop. Oxford Street er kanskje best kjent for sine mange varehus, herunder klassiske Selfridges, John Lewis og Debenhams. Får du nok av den store handlegaten og de mange menneskene, kan du ta en avstikker inn i en av de små sidegatene.

Carnaby Street var sentrum for moterevolusjonen på 60-tallet. I «The Swingin' London» var det gaten å se og bli sett. Storhetstiden er over, men man kan fortsatt kjenne et historisk sus ved å vandre gjennom den legendariske gaten. Butikker som Fornanina, Pepe, Boss og et par vintagebutikker gjør det fortsatt verdt å ta turen. Ved enden av gata ligger også varemagasinet Liberty (se under).

De beste stormagasinene:

Liberty har en helt spesiell sjarm. Det store bindingsverkshuset midt på Regent Steet skiller seg ut fra de grå murbygningene rundt, og man kan nesten ikke unngå å la seg friste til å ta turen innenfor. Å handle her er rett og slett noe helt annet enn å stresse rundt på et av de andre, større stormagasinene. Ikke bare er rommene mindre og vareutvalget annerledes enn «storesøstrene» på Oxford Street; selve atmosfæren er også mer avslappet.

VERDT ET BESØK: Varemagasinet Liberty skiller seg ut med sin
  bindingsverksstil. Også inne i butikkene får du klær, tilbehør, kosmetikk
  og interiør som skiller seg ut. (Foto: Kjersti Skar Staarvik)
VERDT ET BESØK: Varemagasinet Liberty skiller seg ut med sin bindingsverksstil. Også inne i butikkene får du klær, tilbehør, kosmetikk og interiør som skiller seg ut. (Foto: Kjersti Skar Staarvik)
Liberty byr på merker som Balmain, Acne, Manolo Blahnik og Lanvin, og har i tillegg en utmerket interiør- og kosmetikkavdeling.

Et besøk i London er ikke komplett uten en tur på legenariske Harrod's. Varehuset ble etablert som en matbutikk i 1849, og tilbyr i dag alt fra mat til mote. Ser man bort fra at deler av varehuset er preget av souvernirer og spesialprodukter laget med store logoer til glede for turistene, så er dette faktisk et stormagasin med produkter av god kvalitet, god service og upåklagelig utvalg. Ta deg tid til å se og lukte deg gjennom ferskvareavdelingen, som inspirerer til kokkelering for selv den mest talentløse amatør-chef.

Harvey Nichol's byr på en av byens beste utvalg av moteklær for både herre og dame, og det i omgivelser som er noe mindre heseblesende enn Harrod's som ligger et par kvartaler bortenfor. Christian Louboutin, Jimmy Choo, Burberry, Elie Saab, Halston, Mulberry og Valentino er bare noen av merkene som er representert i flaggskipbutikken på hjørnet av Knightsbridge og Sloane. Et must for enhver fashionista! Ta også turen opp til 6. etasje, hvor du finner et delikat utvalg matvarer og restauranter.

Selfridges er det største varehuset på Oxford Street. I tillegg til sine mange butikker og designernavn som for eksempel Stella McCartney, Marc Jacobs, Alexander McQueen og Ralph Lauren er Selfridges kjent for sin Art Deco-arkitektur. Er du i London i førjulstiden bør du få med deg den vakre julevindusutstillingen på Selfridges.

Det lille ekstra

Penhaligon’s er hoffleverandør av duftprodukter i Storbritannia, og det er ikke vanskelig å forstå når man trår innenfor døren i en av filialene til dette eksklusive dufthuset. Penhaligon’s byr på parfymer med enkle og rene duftkarakterer, som blåklokke, liljekonvall og citrus. Flakongene er så vakre at de alene ville være grunn nok til å sette Bluebell, Lily of the Valley eller Blenheim Bouquet på baderomshyllen. Du finner Penhaligon’s blant annet i Covent Garden, Mayfair, Regent’s Street og Kings Road.

Markeder

Portobello Road er en institusjon blant Londons loppemarkeder. Dessverre er deler av gaten preget av turistfeller med dårlige kopier av ekte antikviteter, souvernirer og overpriset snacks. Men i de mange butikkene langs Portobello er det også seriøse antikvitetsforretninger hvor du kan finne sølv, smykker, vintageklær og møbler av god kvalitet. Øverst i gaten er det også et ekte loppemarked, med rimelige priser på klær, sko og tilbehør fra 40-80 tallet.

Covent Garden er Londons sentrale markedshall, med flere ulike markeder de forskjellige ukedagene. Her kan du finne alt fra kunsthåndverk og klær til antikviteter, husholdningsartikler og lærvarer.

Petticoat Lane Market, som egentlig heter Middlesex Street, er stedet for deg som er ute etter rimelige klær som ikke nødvendivis er vintage eller second hand. Det kan være streetwear, fjorårskolleksjoner eller ganske enkelt billigklær slik du finner det på markeder verden over. Ikke stedet for de store designerkuppene altså, men et populært sted for søndagsshopping på østkanten.

Spis på:

Palm Court er kanskje det koseligste franske brasseriet i London, med en trivelig beliggenhet i Covent Garden. Menyen er enkel og tiltalende, og prisene ikke avskrekkende. Et relativt travelt sted, men med en stemning hvor sus av glade stemmer likevel gjør det enkelt å slappe av og føle seg hjemme. Løksuppen, blåskjellene og den klassiske Kir Royale anbefales!

Nobu London ble startet av den japanske sushikokken Nobu Matsuhisa i 1997. I dag er Nobu London en av Europas mest kjente og beste japanske restauranter med en Michelin-stjerne. Nobu London holder til i første etasje på The Metropolitan Hotel på Park Lane med utsikt over vakre Hyde Park. Her kan du nyte London beste sushi og tempura omgitt av japansk design. For ikke å glemme saken. Itadakimas!

The Ritz er stedet om vil unne deg «Afternoon Tea» i eksklusive omgivelser. Still i din beste skjorte og slips eller den lille sorte, og nyt cucumber sandwiches, scones, kaker og en av 17 ulike typer te.

Har du noen London-tips du vil dele med andre? Skriv i kommentarfeltet under!