TAR SELVKRITIKK: - Jeg tror at vi i for liten grad har klart å møte menneskene som har kronisk utmattelse, på en god nok måte, sier Bjørn Guldvog, assisterende direktør i Helsedirektoratet til TV 2. (Foto: TV 2)
TAR SELVKRITIKK: - Jeg tror at vi i for liten grad har klart å møte menneskene som har kronisk utmattelse, på en god nok måte, sier Bjørn Guldvog, assisterende direktør i Helsedirektoratet til TV 2. (Foto: TV 2)

Helsedirektoratet: – Vi har ikke gode nok helsetjenester for ME-syke

Mange ME-pasienter har opplevd å ikke bli trodd, og har blitt henvist til psykiatrien. Etter nye funn tyder alt på at ME er en fysisk sykdom. Nå tar Helsedirektoratet selvkritikk.

Mange ME-pasienter har opplevd å ikke bli trodd, og har måttet kjempe for å få hjelp fra helsemyndighetene. Nå beklager Helsedirektoratet at tilbudet ikke har vært godt nok.

Hva er ME? Les mer om sykdommen og det norske forskningsprosjektet her

– Jeg tror at vi i for liten grad har klart å møte menneskene som har kronisk utmattelse, på en god nok måte, sier Bjørn Guldvog, assisterende direktør i Helsedirektoratet til TV 2.

– Jeg tror nok det er riktig å si at vi ikke har utviklet en god nok helsetjeneste for disse, og det beklager jeg, sier Guldvog.

Les også: ME-syke «Gunnar» ble ikke trodd – ble innlagt på psykiatrisk

– En kamp for rettferdighet

En av de rammede familiene er familien Krisner. De er egentlig en familie på fem, men i stua på Skedsmokorset, er det bare ett av barna, sønnen Frode, som har krefter til å sitte. I likhet med sine to søsken, har også han ME.

For mamma Kjersti har det vært flere år med kamp for å bli forstått og for å få hjelp.

– Jeg har virkelig slåss for å skape rettferdighet, og det er noe av det jeg har brukt kreftene mine til, foruten å ta meg av mine egne, sier Kjersti.

– Den benektingen av hva som er realitet, og de pengene som blir gitt, så bruker en det til psykiatri, det gjør oss rasende, sier hun.

BAKGRUNN: Norsk gjennombrudd kan løse ME-gåten

INGEN PENGER: Den nasjonale ME-studien som legene ved Haukeland universitetssykehus, Olav Melle (t.h.) og Øystein Fluge planlegger fikk ingen midler fra Forskningsrådet. (Foto: Barbro Eikesdal/ TV 2)

Norsk gjennombrudd

Så kom endelig et gjennombrudd. Onsdag kunne TV 2 fortelle om de to legene ved Haukeland som trolig har funnet både en forklaring og behandling på ME.

Les også: Amerikansk professor bejubler norske forskerresultater

Alt tyder på at det er en fysisk sykdom.

Nytt håp

Krisner-familiens eldste sønn Bjørnar, er en av Norges hardest rammede ME-pasienter. Han har ligget i en seng bak lystette gardiner i sju år. Også han mener sykdommen er svært misforstått.

– Det er galskap å tro at dette er psykiatri. Det skulle legene skjønt for mange år siden.

For Bjørnar gir studien håp om å bli trodd, og håp om få hjelp.

– Jeg håper jo at denne medisinen kan føre meg ut av mørket, så jeg kan begynne å få sitte i stua og se på TV, sier Bjørnar.

Les også: Elene (26) ble frisk av ME