TAR SELVKRITIKK:   Jeg tror at vi i for liten grad har klart å møte menneskene som har kronisk utmattelse, på en god nok måte, sier Bjørn Guldvog, assisterende direktør i Helsedirektoratet til TV 2.  (Foto: TV 2)
TAR SELVKRITIKK: Jeg tror at vi i for liten grad har klart å møte menneskene som har kronisk utmattelse, på en god nok måte, sier Bjørn Guldvog, assisterende direktør i Helsedirektoratet til TV 2. (Foto: TV 2)

Helsedirektoratet: – Vi har ikke gode nok helsetjenester for ME-syke

Mange ME-pasienter har opplevd å ikke bli trodd, og har blitt henvist til psykiatrien. Etter nye funn tyder alt på at ME er en fysisk sykdom. Nå tar Helsedirektoratet selvkritikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange ME-pasienter har opplevd å ikke bli trodd, og har måttet kjempe for å få hjelp fra helsemyndighetene. Nå beklager Helsedirektoratet at tilbudet ikke har vært godt nok.

Hva er ME? Les mer om sykdommen og det norske forskningsprosjektet her

– Jeg tror at vi i for liten grad har klart å møte menneskene som har kronisk utmattelse, på en god nok måte, sier Bjørn Guldvog, assisterende direktør i Helsedirektoratet til TV 2.

– Jeg tror nok det er riktig å si at vi ikke har utviklet en god nok helsetjeneste for disse, og det beklager jeg, sier Guldvog.

Les også: ME-syke «Gunnar» ble ikke trodd – ble innlagt på psykiatrisk

– En kamp for rettferdighet

En av de rammede familiene er familien Krisner. De er egentlig en familie på fem, men i stua på Skedsmokorset, er det bare ett av barna, sønnen Frode, som har krefter til å sitte. I likhet med sine to søsken, har også han ME.

For mamma Kjersti har det vært flere år med kamp for å bli forstått og for å få hjelp.

– Jeg har virkelig slåss for å skape rettferdighet, og det er noe av det jeg har brukt kreftene mine til, foruten å ta meg av mine egne, sier Kjersti.

– Den benektingen av hva som er realitet, og de pengene som blir gitt, så bruker en det til psykiatri, det gjør oss rasende, sier hun.

BAKGRUNN: Norsk gjennombrudd kan løse ME-gåten

INGEN PENGER: Den nasjonale ME-studien som legene ved Haukeland universitetssykehus, Olav Melle (t.h.) og Øystein Fluge planlegger fikk ingen midler fra Forskningsrådet.  (Foto: Barbro Eikesdal/ TV 2)
INGEN PENGER: Den nasjonale ME-studien som legene ved Haukeland universitetssykehus, Olav Melle (t.h.) og Øystein Fluge planlegger fikk ingen midler fra Forskningsrådet. (Foto: Barbro Eikesdal/ TV 2)

Norsk gjennombrudd

Så kom endelig et gjennombrudd. Onsdag kunne TV 2 fortelle om de to legene ved Haukeland som trolig har funnet både en forklaring og behandling på ME.

Les også: Amerikansk professor bejubler norske forskerresultater

Alt tyder på at det er en fysisk sykdom.

Nytt håp

Krisner-familiens eldste sønn Bjørnar, er en av Norges hardest rammede ME-pasienter. Han har ligget i en seng bak lystette gardiner i sju år. Også han mener sykdommen er svært misforstått.

– Det er galskap å tro at dette er psykiatri. Det skulle legene skjønt for mange år siden.

For Bjørnar gir studien håp om å bli trodd, og håp om få hjelp.

– Jeg håper jo at denne medisinen kan føre meg ut av mørket, så jeg kan begynne å få sitte i stua og se på TV, sier Bjørnar.

Les også: Elene (26) ble frisk av ME