Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er bilder og klipp fra Filmavisen i 1941 og 1942, som ble produsert av Nasjonal Samling og vist på norske kinoer under krigen, som nå er tatt frem av skuffen og samlet på en DVD.

Eksklusiv video av hirdmedlemmer

TV 2 har fått tilgang til det ti timer lange opptaket. I filmene – som ble vist som Filmavisen på kino under krigen, kan vi se nærbilder av et stort antall hirdmedlemmer, også barn og ungdom.

Se deler av den omtalte videoen: Viser nærbilder av norske nazibarn i ny film

Sanger Anita Thallaug (73) er en av flere hundre norske barn og ungdommer som deltok i naziorganisasjoner under krigen. Et av klippene fra Filmavisen viser Thallaug som står ved siden av NS-leder Vidkun Quisling og blir trukket opp på fanget hans.

Støtter offentliggjøring

Det er en beveget Thallaug som ser klippene i TV 2s studio lørdag morgen.

– Dette er veldig sterkt for meg. Jeg synes det er veldig personlig og rørende på mange måter. Jeg er jo bare et lite barn på tre, fire år, sier Anita Thallaug.

– Hvordan reagerer du når du ser disse bildene?

– Jeg sitter her med gråten i halsen. Faktisk, sier hun beveget.

Se hele intervjuet i videovinduet over.

Thallaug har ingen minner om farens NS-forbindelser, men hun husker at hun møtte NS-leder Vidkun Quisling. Thallaug har ikke noe imot at videoen offentliggjøres så mange år etter.

– Jeg synes det er helt riktig at alt kommer frem i lyset, fortsetter hun, men legger til at hun forstår at mange kan få seg en ubehagelig overraskelse.

Thallaug sier vider at vi ikke må glemme at NS er en del av kulturhistorien.

Identifiseringen er problematisk

Lederen for Norges Hjemmefrontmuseum, Arnfinn Moland, reagerer på at så mange barn og sivile personer kan kjennes igjen i filmklippene.

– Mange kan nok få seg et sjokk, og det kan være ubehagelig, sier han til TV 2.

Utgiveren av DVD-en, SF, mener imidlertid at den historiske verdien veier tyngre enn belastningen for enkeltpersoner.

Se reportasje fra TV 2 Nyhetene: