Tacomiddag på en fredag er populært, og kan også være sunt. (Foto: God morgen Norge)
Tacomiddag på en fredag er populært, og kan også være sunt. (Foto: God morgen Norge)

Den tradisjonelle «norske» fredagskosen: TACO

Hvem har sagt at helgekosen skal være usunn?

De fleste barnefamilier forbinder fredagskvelden med Idol og Taco.

Her er oppskriften på barnas favoritt.

Les også: Fedon Lindberg: – Jeg forstår at folk blir forvirret av lavkarbo-debatten

Spis sunt og variert

Overlege og kostholdsblogger Berit Nordstrand er opptatt av å spise sunt og variert. Med seks barn i huset, engasjerer hun seg i kosthold fordi det er så mye unyttet vi kan få ut av mat!

– Det finnes så uendelig mye bra mat som både barn og voksne burde prøve, sier hun.

Les også: Se Marias helt spesielle «Idol»-brus

Les også. Slik stemmer du på din «Idol»-favoritt

Tips til småbarnsforeldre

Berit har fått sin yngste datter på 4 år, til å spise grønnsaker ved blant annet å lage smoothie med kiwi blandet med litt spinat. Hun mener det er viktig å ta barna med inn i planleggingen og matlagingen.

– Få barna til å male eller tegne en regnbue. Ta tegningen med i butikken og la barna gå og plukke grønnsaker som passer til alle fargene. Da skal du se at barna har lyst til å smake på maten også, sier Berit Nordstrand.

Hvis du ikke vil at barna skal drikke brus, vet Berit råd for det også.

– Bland kaldpresset juice av et slag med farris! Supergodt.

Les også: Lag indisk mat på indisk vis

Les også: Lag pizza på ekte, italiensk vis

Her er Berits oppskrift på en fargerik, sunn og god «Fredagstaco»

Ingrediensene finner du til høyere

Slik gjør du:

Tacoskjell kan fylles med forskjellig, f.eks.:

Kjøttfyll:

Brun ca. 300 g karbonadedeig i olje, tilsett 2 -3 stk. finrevet gulrøtter, smak til med salt og pepper og tacokrydder.

Ønsker du å lage en vegetar variant, prøv:

Bønne «stuing»:

Finhakk og surr løk og hvitløk i olje.

Tilsett tomater og la trekke sammen med løken i 2–3 min.

Skyll de hermetiske bønnene under rennende kaldt vann og tilsett i kasserollen sammen med tacokrydder.

Kok opp og la trekke i 3–4 min.

Fiskevariant:

Skjær laks i tynne strimler og stek i olje, krydre med salt, pepper og tacokrydder.

Godt tilbehør:

Guacamole, tomatsalsa, rømme smakt til med litt av tomatsalsaen, revet ost, div. grønnsaker i små biter for eksempel agurk, paprika, salat og mais.

Tomatsalsa:

Finhakk løk, hvitløk og chili.(Fjern ev frø fra chili hvis du ikke vil ha salsaen for sterk.)

Tilsett saft fra sitron eller lime og la stå og trekke i 20–30 min.

Del tomatene i to og ta ut ”innmaten” (innmaten kan brukes i bønnefyllet).

Hakk tomatkjøttet og bland inn marinert løk og chili.

Tilsett hakket koriander og smak til med salt.

Guacamole:

Hakk rødløk, hvitløk og chili (fjern ev frø, se tomatsalsa).

Tilsett limesaft og la stå og trekke 20.–30 min.

Skrell og finhakk avocado (ta vare på steinene, se tips) .

Bland sammen alle ingrediensene, smak til med hakket koriander og salt.

Tips:

Skyll avocadosteinene og legg dem ned i den ferdige guacamolen.

Det hindrer oksydering, dvs. at grønnfargen holde seg.

Les også:

Supermat: Start morgenen med en super smoothie

Få kickstarten kjendisene sverger til

Grove skolebrød med blåbær og kokos