Auroras første ord var «pappa». Det sørget barne , familie  og likestillingsminister Audun Lysbakken for, ved å øve med henne hver i pappapermen. (Foto: Greg Buick)
Auroras første ord var «pappa». Det sørget barne , familie og likestillingsminister Audun Lysbakken for, ved å øve med henne hver i pappapermen. (Foto: Greg Buick)
Datteren til Audun Lysbakken brukte pappapermen blant annet til å lære Aurora å si
Datteren til Audun Lysbakken brukte pappapermen blant annet til å lære Aurora å si "pappa". (Foto: TV 2)

Audun Lysbakken: Sprengjobbet for at datteren skulle si «pappa» først

Audun Lysbakken brukte pappapermen på å lære datteren og si pappa – og å skrive bok til forsvar for pappapermen.

Ingen jobb er for viktig til å ta pappaperm, mener Audun Lysbakken. Det viste han da han som barne-, familie- og likestillingsminister tok pappaperm med datteren Aurora for snart et år siden.

Lærte datteren å si «pappa»

En annen viktig oppgave for Audun Lysbakken var å lære datteren Aurora å si «pappa». Hver gang han matet henne terpet han på ordet.

Og en kveld da den iherdige pappaen var ute, hadde Aurora sagt sitt første ord. Og mamma Siv kunne fortelle at ordet var «pappa».

Les også: Her er de mest populære navnene

Les også: Ble gründere i mammapermisjon

Audun Lysbakken skrev boka til forsvar for pappapermen da han hadde pappaperm med Aurora. (Foto: Greg Buick)
Audun Lysbakken skrev boka til forsvar for pappapermen da han hadde pappaperm med Aurora. (Foto: Greg Buick)

Skrev bok i pappapermen

Nå er ministeren aktuell med boka «Frihet likhet farskap», som han skrev i ledige stunder i pappapermen.

– Jeg følte mer og mer en trang til å skrive et forsvar for pappapermen, skriver Lysbakken i innledningen av boka.

Les også: Startpakke til den nyfødte

Mener høyrepartiene truer pappapermen

Lysbakken ønsker å tredele barselpermisjonen. Men innrømmer at amming gjør at de fleste kvinner har gode argumenter for å få lengst permisjon. (Foto: Greg Buick)
Lysbakken ønsker å tredele barselpermisjonen. Men innrømmer at amming gjør at de fleste kvinner har gode argumenter for å få lengst permisjon. (Foto: Greg Buick)

Lysbakken frykter nemlig at Høyre og Fremskrittspartiet skal reversere likestillingen og fjerne pappapermen.

I dag er 12 uker av barselpermisjonen forbeholdt fedre. Dette vil både Fremskrittspartiet og Høyre ha slutt på. De ønsker foreldrene selv skal få velge hvordan permisjonen skal fordeles.

– Retorikken til Linda Hofstad Helleland (H) og Julie Voldberg (H) vil bli forvandlet til statens politikk hvis de borgerlige vinner valget i 2013, hevder Lysbakken i boka.

Svenske fedre er idealet

Lysbakken ønsker å tredele barselpermisjonen som i Sverige og Island. Én del skal være forbeholdt mor, én del forbeholdes far og den siste og største delen kan deles slik foreldrene vil.

– Jeg skal være den første til å fjerne fedrekvoten den dagen jeg er overbevist om at alle fedre vil ha mulighet til å ta lang permisjon også uten den. Men ingenting tyder på at vi er der i Norge i dag, skriver Lysbakken i boka.

Svenske fedre tar lengre pappaperm enn norske, og Lysbakken er overbevist om at det skyldes at de har lengre pappaperm – ikke at de er mer likestilte.

Les også:

Barn mobbes i barnehagen

Her er barnas sukkerbomber