Sergio Aguero og Wayne Rooney (Foto: SCANPIX)
Sergio Aguero og Wayne Rooney (Foto: SCANPIX)
Rooney_Aguero
Rooney_Aguero
De to fotballkommentatorene Øyvind Alsaker og Petter Myhre gir tips til ekte supportermat.  (Foto: Cornelius Poppe)
De to fotballkommentatorene Øyvind Alsaker og Petter Myhre gir tips til ekte supportermat. (Foto: Cornelius Poppe)

Ekspertene før Manchester-derbyet: – Et barometer i gullkampen

TV 2s fotballeksperter har problemer med å skille United og City før søndagens gigantoppgjør.

– Det står om tre poeng og en enorm prestisje. Samtidig er oppgjøret et barometer i gullkampen. Laget som vinner kampen vil få et enormt løft, sier kommentator Øyvind Alsaker.

Alsaker spår ny poengdeling
– Det tilhører sjeldenhetene at disse to lagene kjemper mot hverandre om et seriegull, og før fjorårssesongen hadde de ikke gjort det siden 1968. Lagene har spilt i ulike divisjoner og det har vært enorm klasseforskjell på dem, så en slik tittelkamp gir oppgjøret en ekstra dimensjon, sier Alsaker.

Han spådde uavgjort mellom Liverpool og Manchester United forrige helg, og fikk riktig. Så gjenstår det å se om spådommene slår til denne gang.

Alsaker tror nemlig på et nytt uavgjortresultater, men ser ikke for seg et nytt antiklimaks i motsetning til oppgjøret på Anfield.

– Det ligger så mye i potten for en seier. City kan få fem poengs luke, mens United kan ta tilbake tabelltoppen. Begge lagene er på sitt beste og de vil være vanskelige å slå.

Høy temperatur
Fotballekspert og kommentator, Petter Myhre, ser uansett ikke for seg et veldig sjanserikt oppgjør.

– Jeg er spent på inngangen til kampen og hvem som går for seier. Kampen betyr mye for tabellen og for menneskene i byen. Da er det fort gjort å bli redd for å tape, sier Myhre.

Den tidligere Vålerenga-treneren tror oppgjøret vil bli spennende uavhengig av antall scoringer.

– Det vil bli høy intensitet og mange nerver i spill, så severdig blir det uansett. Men lagene vil nok være forsiktige med hvor mange spillere de sender i angrep i første omgang, og en tidlig scoring vil prege kampen, sier Myhre.

Kollega Claus Lundekvam, som selv har opplevd profflivet i England, tror oppgjøret blir preget av høy temperatur.

– Jeg ser for meg at det blir overtenning fra avspark. Kampene mellom United og City er ikke kjent for å ha stygt spill, men jeg ser for meg en nervøs kamp hvor de som holder hodet kaldt avgjør, sier den tidligere Southampton-spilleren.

Petter Myhre (Foto: TV 2/)
Petter Myhre (Foto: TV 2/)

Hjemmefordel United
Fotballfordelene er enige om at det vil være en ørliten United-fordel at kampen spilles i den røde delen av Manchester.

– Jeg ser ikke for meg at United taper på Old Trafford, men til gjengjeld er kanskje City ett av få lag som kan slå dem der. United slipper inn få mål på hjemmebane. City vil nok være fornøyd med ett poeng på bortebane, men jeg håper at to fantastiske lag åpner seg opp og sørger for en forrykende forestilling, sier Lundekvam.

– Statistikken viser at United har en hjemmefordel. Å møte dem på Old Trafford, er den vanskeligste oppgaven i Premier League. De har 19 hjemmeseirer på rad i ligaen – og City har bare vunnet én gang på Old Trafford siden 1974, da Denis Law hælsparket inn kampens eneste scoring. Men City var gode der i fjor og de har tatt ytterligere steg i år. De har et godt nok lag til å vinne, og det er sjelden at de kommer til et slikt oppgjør som serieleder, legger Alsaker til.

– Én av disse avgjør
Petter Myhre har plukket ut en trio på hvert lag som han mener blir avgjørende for kamputfallet: Hart, De Jong og Silva hos City mot de Gea, Vidic og Rooney for United.

– Dette er spillere som kan sette sitt preg på kampen. Keeperplassen er viktig, og mine øyne er De Jong og Vidic de viktigste brikkene for at det defensive skal fungere hos hvert av lagene. Offensivt er Silva og Rooney arkitektene. Trioen som har dagen kan vippe kampen i sitt lags favør, sier Myhre og får støtte av Lundekvam.

– Mellom to så gode lag, blir spillerne som kan gjøre det lille ekstra avgjørende. «Boksåpnerne», som kan dra av et par spillere og åpne et forsvar med én pasning, blir avgjørende, sier han og ramser opp Rooney, Young og Nani hos United, samt City-duoen Silva/Agüero.

– Oppgjøret vil bli avgjort av detaljer, som en genistrek av Rooney, Young, Nani, Silva, Agüero eller Nasri. Offensivt er lagene vanvittig sterke, og de scorer mange mål. Så det kan også bli en målvakt som avgjør. Det vil absolutt være et press på dem. Enn så lenge er jeg tryggere på Hart enn de Gea, men spanjolen har vist seg som en reaksjonssterk matchvinner, senest på Anfield. Han er målvakten med flest redninger i årets Premier League, og han reddet straffespark mot Arsenal på Old Trafford, sier den erfarne kommentatoren.

– de Gea har ristet av seg nervene og jeg tror han er rolig og fortrolig med de oppgavene han skal gjøre, svarer Myhre.

Øyvind Alsaker er en av TV 2s fotballkommentatorer og anbefaler kylling og chilli som pausemat.
Øyvind Alsaker er en av TV 2s fotballkommentatorer og anbefaler kylling og chilli som pausemat.

Mens Lundekvam tror at Balotelli eller Dzeko får tillit på topp hos City, forventer Alsaker at Sergio Agüero er tilbake fra start etter innhopp og scoring i Mesterligaen.

– Jeg tror at Agüero starter og at Mancini velger å dytte inn Gareth Barry sammen med Nigel De Jong som anker på midtbanen. Med Barry, De Jong og Touré går de nok for å vinne midtbanen.

Har tatt hensyn
Sir Alex Ferguson stilte uten en skadet Vidic i møtet med Liverpool på Anfield, og suksessmanageren hadde også Wayne Rooney, Nani og Javier Hernández på benken i første omgang.

– Blir det nok et overraskende laguttak eller fyrer United med alle sylindre fra start av, Alsaker?

– Fergusons laguttak er alltid vanskelige å spå. Jeg er usikker på om både Nani og Young starter, men jeg håper det.

– Begge lagene har tatt hensyn den siste uka. City hvilte spillere i forrige runde, og United gikk så langt som å stille uten Rooney og Nani på Anfield. Det viser at de hadde denne kampen i tankene. United kom seg greit gjennom Mesterliga-kampen i midtuka, og City fikk et løft etter scoring på overtid mot Villarreal, sier Myhre.