Fitz Hall Drogba (Foto: ADRIAN DENNIS/AFP/SCANPIX)
Fitz Hall Drogba (Foto: ADRIAN DENNIS/AFP/SCANPIX)

Derbyet QPR - Chelsea: Komplekser og gammel rivalisering

FA-cup-oppgjøret endte med 23 arrestasjoner og én på sykehus da QPR møtte Chelsea i 2008. På søndag møtes de igjen.

Queens Park Rangers og Chelsea er sammen med Brentford og Fulham, lagene som mellom seg avgjør hvem som er best i Vest-London.

QPR og Chelsea var bitre, og jevne, konkurrenter om flere trofeer på 60- og 70-tallet, menover de siste årene har det vært liten tvil om at den tittelen som Vest-Londons beste lag tilhører de blå fra Stamford Bridge, og lite tilsier at det vil endre seg etter søndagens oppgjør på Loftus Road.

Blod i Londons gater

De to lagene har møtt hverandre to ganger i offisielle oppgjør siden 95/96-sesongen da QPR sist gang trillet lærkule i balløyas gjeveste selskap.

I 2008 vant Chelsea 1-0 i FA-cupens tredje runde. Men til tross for et målfattig oppgjør ble det desto hetere stemning blant supportere på begge sider. Gateslagsmål mellom fans endte i hele 23 arrestasjoner og en mann sendt til sykehuset med alvorlige hodeskader.

Det seneste oppgjøret stammer fra 2009, og nok en gang gikk den spådde Goliat i blå drakt fra arenaen med en 1-0-seier i baklomma, mens QPR kunne glemme alt håp om suksess i Ligacupen.

På søndag møtes altså lagene for første gang på seksten år i ligasammenheng, og som cup-oppgjørene er André Villas-Boas’ elever enorme favoritter.

Rullering på topp

Chelsea går til Premier League-oppgjøret som enorme forhåndsfavoritter. Åtte runder ut i sesongen er status seks seiere, en uavgjort og ett tap. Etter en relativt målfattig start på sesongen, som toppet seg med tap for Manchester United, har de blå gitt flat gass og bøttet inn tolv mål på de siste tre ligaoppgjørene.

Mye takket være unge Daniel Sturridge, som har notert seg for tre scoringer på sine siste to opptredener, og totalt fire mål på fire kamper for Chelsea i inneværende sesong.

Engelskmannen, som er spådd til å bli Englands håp i neste års EM-sluttspill, ble hvilt i onsdagens Champions League-seier mot belgiske Genk. Fernando Torres viste prov på strålende form med sine to scoringer, men soner fortsatt suspensjon etter utvisningen mot Swansea.

Didier Drogba ble også spart i samme kamp, og det er nærliggende å tro at han, sammen med Sturridge og Juan Mata, kommer til å utgjøre bortelagets angrepstrio på søndag.

Må reise kjerringa

QPR har på sin side hatt en varierende start på sitt comeback i det ypperste selskap. Til tross for at stallen ble frisket betraktelig opp i slutten sommerens overgansvindu i form signeringer som Anton Ferdinand, Shuan Wright-Phillips og Twitter-prinsen Joey Barton, har Rangers ankepunkter i begge målgårder.

Etter åtte kamper står klubben med bare seks scoringer og hele fjorten baklengs.

DJ Campbell og Jay Bothroyd ble hentet fra henholdsvis Blackpool og Cardiff for å sikre nettkjenninger, men mens Campbell kun har fått fulltreff én eneste gang og nå er skadet i to måneder, står Bothroyd foreløpig uten merknader i målprotokollen.

Helgas Vest-London derby blir lagets andre for sesongen. Og Neil Warnock har definitivt lyst til å reise kjerringa etter sesongens første derby som endte med fatale 6-0 til Fulham. Men for å gjøre må han løse en kanskje enda større oppgave enn å utspille Chelsea, nemlig å få noenlunde kontroll på kaptein Joey Barton.

Den tidligere Newcastle-spilleren har frem mot kampen vært mer opptatt av å forsvare sin trafikk på Twitter, enn fotballen. Dette er kanskje en i overkant stor utfordring, selv for en rutinert manager som Warnock. Barton viste nemlig tidligere i uken at han ikke bøyer seg for autoriter selv av fotballforbundet FAs størrelse.

Sikter mot toppen

Torsdag kom den purunge Villas-Boas, som for øvrig fylte 34 år på mandag, med følgende krystallklare melding til The Guardian:

– Det som er forventet er å vinne trofeer. Jeg ville ikke tilgitt meg selv om jeg misset muligheten til å vinne store titler med denne klubben.

Og en forventet trepoenger mot QPR kan styrke Chelseas tittelkandidatur. Skulle det bli poengdeling eller United-seier i Manchester-derbyet tidligere samme dag, vil Chelsea ligge ett poeng bak ligalederen.