Onsdag kveld slapp TV 2 nyheten om det norske gjennombruddet som kan løse ME-gåten. De to kreftlegene, professor Olav Mella og overlege Øystein Fluge, har ved en tilfeldighet oppdaget en mulig behandling av ME, også kjent som kronisk utmattelsessyndrom.

De to legene har trolig funnet ut at ME er en sykdom i immunforsvaret og ikke en psykisk sykdom.

LES OGSÅ: Norsk gjennombrudd kan løse ME-gåten

Gledestårer

To av tre pasienter i en studie ble mye bedre med immunmedisinen Rituximab. I en stue i Oslo hadde flere ME-syke samlet seg for å få med seg nyheten torsdag kveld. Der ble det felt mange gledestårer.

For første gang får de se at det nå kan finnes en løsning.

– Dette betyr at det er en autoimmun sykdom, og det betyr enormt mye for alle de pasientene som har fått beskjed på forskjellige legekontorer om at det sitter i hodet, at man må gå på motivasjonskurs og begynne å trene, sier en av dem til TV 2.

– Jeg har møtt flere av de aller, aller sykeste

Den nye forskningen ses også på som en enorm oppreisning for pasienter som ofte har følt seg mistenkt.

Laila Dåvøy er av dem som i en årrekke har kjempet for ME-pasientenes rettigheter.

– Jeg har møtt flere av de aller, aller sykeste. Jeg har møtt unge mennesker som ligger helt uten å kunne røre seg. De ligger i mørke rom, har bind for øynene, kan ikke snu seg selv. De har ikke kraft til noe. Noen er så syke at de har fått nesesonde for at de i det hele tatt å klare å få mat i seg, sier hun til TV 2.

LES OGSÅ:
Fakta om ME-studien som gir håp til millioner av mennesker
Vil finne verdens første ME-test