BEGEISTRET: Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen lot seg begeistre av Elene Næverdal (til h.) sin historie og ME-gjennombruddet på Haukeland. Nå lover hun å følge opp. (Foto: TV 2)
BEGEISTRET: Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen lot seg begeistre av Elene Næverdal (til h.) sin historie og ME-gjennombruddet på Haukeland. Nå lover hun å følge opp. (Foto: TV 2)

Strøm-Erichsen lover å følge opp ME-gjennombrudd

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen tror ME-gjennombruddet i Bergen kan være nøkkelen for å kunne hjelpe ME-syke.

Onsdag kveld slapp TV 2 nyheten om det norske gjennombruddet som kan løse ME-gåten. De to kreftlegene, professor Olav Mella og overlege Øystein Fluge, har ved en tilfeldighet oppdaget en mulig behandling av ME, også kjent som kronisk utmattelsessyndrom.

Vil følge opp verdensnyheten

Nyheten fra Haukeland universitetssykehus har spredt seg som ill i tørt gress i hele verdenspressen torsdag. En av dem som har latt seg begeistre er den norske helseministeren, Anne-Grete Strøm-Erichsen.

– Hvis dette kan være med på å gjøre mange friske, så er det jo helt fantastisk, sier statsråden etter å ha sett innslaget fra TV 2 Nyhetene.

Hun lover nå å følge opp gjennombruddet som har gitt nytt håp for millioner av ME-syke.

– Kan være nøkkelen

TV 2 møter Strøm-Erichsen sammen med 26-åringen som i dag kaller seg helt frisk fra ME etter å ha deltatt forskningsprosjektet til Mella og Fluge.

Elene Næverdal ble syk som 15-åring og ble en av de første pasientene som ble med i studien til Mella og Fluge.

SÅ TV 2 REPORTASJE: Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen fikk se TV 2s reportasje om ME-gjennombruddet sammen med de tre hovedpersonene. Fluge og Mella sier at de ønsker å gå i en dialog med staltige myndigheter om ekstern fianisering av en ny studie. (Foto: TV 2)

I over en time sitter Strøm-Erichsen sammen med forskerne og Elene for å diskutere veien videre.

I samtalen med de tre innrømmer statsråden at det har vært vanskelig å vite hvordan man skulle hjelpe ME-pasienter i Norge. Frem til nå har behandlingstilbudet fra det offentlige helsetilbudet vært psykologhjelp samt et mestringskurs for å lære seg å leve med sykdommen. .

– Dette ser veldig lovende ut. Ut ifra det jeg hører er dette kanskje nøkkelen for veldig mange, sier Strøm-Erichsen.

Torsdag klokken 21.00 stiller de to kreftlegene fra Bergen til nettmøte på tv2.no: Send inn dine spørsmål allerede nå

– ME-behandlingen må endres

Professor og overlege Øystein Fluge sier at dersom man erkjenner at ME ikke er en psykisk sykdom, slik 52 prosent av norske leger og helsepersonell tror, så må tilbudet til ME-syke bli et helt annet i fremtiden.

– Dette har en helt spesifikk biologisk forklaring. Så synet på sykdommen kan åpne muligheten for at andre forskningsgrupper også kan se på andre aspekter. Slik at vi kan finne mer ut av dette, sier Mella.

Les også:
Fakta om ME-studien som gir håp til millioner av mennesker
Anne var sykemeldt med ME i fire år – så gjorde sjefen henne frisk
Vil finne verdens første ME-test

– Ta sjansen på dette

Heller ikke Elene Næverdal lar sjansen gå fra seg når en oppglødd helseminister sitter foran henne og kommer med en oppfordring:

– Selv om dette kan virke som en sjanse å ta, bør det satses på og forskes mer på. For dette har forandret mitt liv. Og det er veldig mange ute i hele verden som har det sånn som jeg hadde det. Og verre. Jeg håper det kan gi håp, sier Elene.

– Jeg kan love deg at jeg skal ta med meg dette videre og holde kontakten med Haukeland, svarer Strøm-Erichsen kontant.