Illustrasjonsbilde fra en tidligere forhandling i Høyesterett. (Foto: Andersen, Aleksander/Scanpix)
Illustrasjonsbilde fra en tidligere forhandling i Høyesterett. (Foto: Andersen, Aleksander/Scanpix)

Høyesterettsdommeren falt 84 prosent i lønn

Wilhelm Matheson kuttet lønnen med 84 prosent da han gikk fra kremjobb i et av Norges største advokatfirmaer til Høyesterett.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De fire største norske advokatfirmaene i Norge gjør seg på ingen måte bemerket i tabloidspaltene. Likevel er det disse som utbetaler de feteste lønningene til partnerne i selskapene.

De Oslo-baserte advokatfirmaene Wiersholm, BA-HR, Wikborg Rein og Thommessen forsvarer ikke bankranere, men konsentrerer seg heller om forretningsjussen på vegne av Norges største selskaper.

Og det er ingen tvil om at dét er lønnsomt. I BA-HR alene er det minst seks av de mest erfarne og betrodde advokatene som har ligningsført inntekt på over 20 millioner kroner. Den – ifølge skattelistene – best betalte partneren i dette firmaet tjener ikke mindre enn sju ganger mer enn den ultraprofilerte forsvarsadvokaten Morten Furuholmen.

Klikk her for å søkene i de nyeste skattelistene på skatteetaten.no

Nederst på siden ser du oversikten over dommere i Høyesterett, partnere i de fire første advokatfirmaene og andre norske kjendisadvokater!

Samtidig sitter Norges best betalte jurister i det offentlige i Høyesterett i Regjeringskvartalet i Oslo – og tjener småpenger sammenlignet med dette. Mens Høyesterettsjustitiarius i fjor tjente 1.578.500 kroner, fikk de øvrige dommerne 1.361.200 kroner. Etter 1. oktober ble lønnen for justitiarius økt til 1.650.000 kroner og til 1.423.000 kroner for resten av dommerkollegiet.

Se hvem som har størst formue i din kommune her.

Da Wilhelm Matheson ble tilsatt som Høyesterettsdommer i slutten av 2009, kom han fra en stilling som partner i Wiersholm. I 2009 stod han oppført med en inntekt på 11.105.906 kroner. Ett år senere er fasiten at han bare tjener 1.766.931 – altså en sjettedel av hva han hadde før!

– Det er overveiet og funnet i orden. Jeg har tjent mine penger i livet, sa Matheson til Dagens Næringsliv for et par år siden.

I et intervju med Advokatbladet i 2009 utdypet han dette:

Sjekk 100 med størst formue her.

– Hehe, etter den uttalelsen kom det en kollega bort til meg og sa at hvis det var på den måten kunne han kanskje få noen penger. Nei, dommerlønnen er ok. Har man lyst på jobben, så er den lønnen ikke noe problem. Jeg gikk noen runder med meg selv og fant at den betydelige nedgangen i lønn ikke måtte hindre meg i å forsøke noe jeg hadde lyst til. I det lyset ble det ikke viktig å tjene alle millionene. Slike millioner kommer da heller ikke gratis, sa han.

Les også: Bare to vil ha jobben som høyesterettsdommer

TV 2.no har her laget en oversikt over Høyesterettsdommere og partnerne i de fire største advokatfirmaene:

Høyesterett:

1041

Partnere i BA-HR:

1044

Partnere i Wikborg Rein:

1043

Partnere i Thommessen:

1042

Partnere i Wiersholm:

1045

Andre norske kjendisadvokater:

903