bobil1 (Foto: Tor Byggland)
bobil1 (Foto: Tor Byggland)

Gry og Torgeir må bryte loven hvis de vil feriere med barna i bobilen

Bobilen til over 500.000 kroner kan ikke brukes lovlig av familien, og selger nekter å heve kjøpet.

Da Gry og Torgeir Røbekk i fjor ville bytte inn sin gamle bobil, satte de som minstekrav at bilen de skulle kjøpe måtte ha minst seks lovlige sitteplasser for å ha plass til seg selv og barna.

De endte med å kjøpe en bobil på Finn.no fra Berg Auto Norsports AS, en Fiat Pilote Garage.

Les også: Denne bobilen er lovlig å selge, men ulovlig å kjøre

Krav var seks sitteplasser

– Det første vi spurt om var om bilen var lovlig med seks sitteplasser. Det fikk vi bekreftet da vi skulle kjøpe den. Det var noe av det første vi spurte om, sier Gry og Torgeir Røbekk.

Bilen var registrert for seks da paret kjøpte den i fjor.

Da de skulle montere to nye sikkerhetsseler ble bobilen nedgradert av Statens Vegvesen: Bobilen var ment for fire personer.

– Bilen ble annonsert med seks soveplasser. Det sannheten. Det er det de har forholdt seg til. De spurte ikke om det var seks sitteplasser. Det var en selvfølge at det var det, siden den var registrert med seks sitteplasser fra Statens Vegvesen, sier Vegard Berg Almås.

Daglig leder i Berg Auto Norsport, Vegard Berg Almås, nekter storfamilien å heve kjøpet til tross for at også fabrikkbeviset til bobilprodusenten avslører at bilen bare er lovlig med fire sitteplasser.

Se også: Kjører du ulovlig bobil?

Saken fortsetter under bildet.

bobil2 (Foto: Tor Byggland)
bobil2 (Foto: Tor Byggland)

Statens Vegvesen innrømmer tabbe

Også Statens Vegvesen innrømmer at det er gjort en tabbe.

– Vi vedgår at det er gjort en feil da Berg Auto Norsports tok bilen inn for visning og registrering da den var importert. Men kontrolløren husker ikke hva som har skjedd. Vi vet heller ikke hva som har skjedd her, sier Anne Grete Henriksen i Statens Vegvesen.

– Men vi har rettet opp i vår feil. Forholdet mellom selger og kjøper må de selv rette opp i, sier Henriksen.

Se også: Kevin (10) måtte vente forgjeves på ulovlig moped

Bortkastede penger

– Han har holdt igjen vesentlig informasjon, sier Gry til TV 2 hjelper deg.

Bobilen som kostet over en halv million kroner viste seg å være bortkastede penger.

Nå kjører de etter hverandre på tur om de skal bruke bobilen. Det er nemlig ikke plass til hele familien samlet i bobilen om de skal kjøre lovlig.

– Dette er kjempefrustrerende. Vi må bruke walkie talkie eller mobil hvis vi skal snakke med hverandre når vi drar ut på tur. Det skulle ikke bli slik, sier Gry.

Les også: Alle tester av bil og båt i Testbasen

Saken fortsetter under bildet.

bobil6 (Foto: Tor Byggland)
bobil6 (Foto: Tor Byggland)

Ikke enig i forliksrådet

Heller ikke i forliksrådet har de kommet til enighet.

– Vi har kommet med forslag om videresalg av bobilen kostnadsfritt for Røbekk-familien, sier Vegard Berg Almås, daglig leder i Berg Auto Norsport til TV 2 hjelper deg.

Men familien vil heller heve kjøpet, og krever at bobilselgeren tar tilbake bilen som har blitt et problem for familien. Også NAF sine jurister støtter familiens krav.

Se også: Even kjøpte Corvette for 170.000 kr – bilen var et vrak

Saken fortsetter under bildet.

bobil5 (Foto: Christian Moen)
bobil5 (Foto: Christian Moen)

NAF: – Kjøpet må heves

– Her burde bare firmaet strekke hendene i været og si beklager. Selgeren burde la familien heve kjøpet og ta bilen tilbake, sier Andre Fimreite, jurist i NAF.

Han har gransket alle dokumentene i saken, og mener det er en åpenbar mangel på bobilen at den bare har fire lovlige sitteplasser når familiens krav var seks sitteplasser.

Les også: «Her er det faen ikke mye bil for pengene»

Skylder på Vegvesenet

Bobilselgeren Vegard Berg Almås i Berg Auto Norsports mener det er Statens Vegvesen som har gjort en feil – og ikke ham.

– Det er Statens Vegvesen som er den profesjonelle part. Det er de som har godkjent å registrere bilen med seks sitteplasser. Da jeg solgte den var den lovlig for seks sitteplasser, sier Berg Almås.

Vi har ikke kjøpt bobilen hos Vegvesenet. Vi har handlet med Vegard Berg Almås, sier Gry til TV 2 hjelper deg.

Les også: Sendte Range Roveren på verksted – fikk tilbake vrak to år senere

Fabrikkbevis avslører fire sitteplasser

Da bobilen kom til Norge fulgte det med et tysk importdokument som viser at bilen var registrert i Tyskland med fire lovlige sitteplasser.

TV 2 hjelper deg har også tilgang til fabrikkbeviset som viser at bilen kun er lovlig for fire sitteplasser. Alle dokumentene fulgte med bilen når Vegard Berg Almås importerte bilen. Men Berg Almås mener han ikke har lurt noen.

– Det er særnorske regler for bobiler i Norge. Derfor må jeg stole på at de som er faginstans gjør det som er korrekt. Jeg har ikke lurt noen, sier Vegard Berg Almås til TV 2 hjelper deg.

Les også: «Heftelsesfri» Audi var belånt med 384.000 kr

Saken fortsetter under bildet.

bobil3 (Foto: Tor Byggland)
bobil3 (Foto: Tor Byggland)

Krangler på TV 2

På TV 2 hjelper deg klokken 20 i dag krangler partene om bobilen etter at hele familien møtte opp hos selgeren i Trondheim i enda et forsøk på å få heve kjøpet.

Turen tok et helt døgn og familien kjørte etter hverandre i to biler til Trøndelag for å møte Vegård Berg Almås.

– Årsaken til at de ikke får heve kjøpet er fordi vi ikke kan stå ansvarlig for en feil som Statens Vegvesen har gjort, sier Berg Almås.

Les også: Norsk Caravan Club vil gjøre det lettere å kjøre tyngre

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter