Gaddafi skal være drept.
Gaddafi skal være drept.

Muammar Gaddafi er død: – Slik var hans liv

Gikk fra å være Libyas redningsmann til landets mest forhatte leder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oberst Muammar al-Gaddafi ble født i 1942 i Sirte i Libya.

Den libyske statsministeren Mahmud Jibril bekreftet torsdag ettermiddag at Gaddafi er død, etter å ha blitt skutt og hardt skadet i fødebyen.

Tidlig politisk aktiv

Som den yngste i familien vokste han opp i ørkenen og fikk en tradisjonell religiøs utdannelse i barneårene. Allerede på skolen ble han politisk aktiv og ble i 1961 kastet ut av skolen grunnet sin politiske aktivisme.

Senere utdannet han seg til jurist for deretter å innrullere seg på militærakademiet i Benghazi. Der planla han det kommende militærkuppet for å kaste den vestligorienterte kongen Idris.

Han overtok makten etter et militærkuppet i 1969. Han ble aldri president, men styrte likevel landet med jernhånd som eneveldig diktator.

Folkehelt

Maktovertakelse ble hyllet av mange libyere som frigjørende. Den nyslåtte obersten innførte det han beskrev som «et direkte, folkelig demokrati» med islamsk moralkoder. Han utga boken «Grønne bok», fullspekket av hans politiske filosofi i 1975.

Benjamin Barber, en uavhengig politisk analytiker fra USA som selv har møtt Gaddafi flere ganger, sier Gaddafi selv ser på seg selv som en intellektuell.

– Som person er han overraskende filosofisk og reflektert - til enehersker å være, sier Barber til BBC.

gaddafi berlusconi (Foto: MAX ROSSI/Reuters)

Hyllet og foraktet

Gaddafi har fått ros fra Nelson Mandela og andre, og er alltid en prominent figur i forskjellige pan-afrikanske organisasjoner som Den afrikanske union.

Han regnes som opphavsmannen for den Den afrikanske union og ble valgt til leder i 2009.

Også USAs tidligere president Ronald Reagan har hatt oppfatninger av mannen, som han i sin tid kalte en «gal hund» etter flere tilfeller av terror i Europa på 1980-tallet. Noe amerikanerne svarte på med bombetokter over hovedstaden Tripoli og Benghazi i 1986.

Drap på avhoppere

Og det var på 1980-tallet at Gaddafis harde styresett ble allment kjent.

Hans revolusjonære komite oppfordret til drap på libyske dissidenter som levde utenlands i april 1980. Samtidig ble drapsskadroner sendt utenlands for å spore opp og drepe dissidentene.

Forholdet til Vesten ble stadig dårligere og det toppet seg da det i desember 1988 eksploderte et fullastet Pan-Am fly over den skotske byen Lockerbie. 270 mennesker døde.

Lockerbie-terroren

I 2003, 15 år etter Pan-Am Flight 103 ble sprengt, tok Gaddafis regime i Tripoli ansvaret for ugjerningen, og utbetalte store kompensasjoner til de etterlatte. Dette var med å forbedre forholdet til vesten noe.

– Det vil ikke bli mer krig eller terror, uttalte Gaddafi da, etter 39 år som hersker.

Men han fortsatte likevel å provosere, som under en forsamling i FN der han kalte organet for ubetydelig. Det var også mange som reagerte sterkt da sønnen hans, Saif al-Islam, mottok den kreftsyke Lockerbie-bomberen, Abdel Basset al-Megrahi, som en folkehelt da han returnerte til Libya, etter at Storbritannia hadde benådet ham slik at han kunne reise hjem for å dø.

Gaddafi er den lengstsittende lederen i både Afrika og den arabiske verden.

Skandalefamilie

Privatlivet hans var også gjenstand for spekulasjoner og skandaler.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Her poserer Muammar Gaddafi, hans kone Safiya, sønnene Hannibal, Saif Al Islam, Muatasim og datteren Aisha sammen med Indias statsminister Indira Gandhi. (Foto: Privat/Stella Pictures)

Nylig lekkede Wikileaks-dokumenter viser blant annet en maktkamp mellom Muhammar Gaddafis åtte barn. Blant annet skal den ene, Muatassim, krevd 1, 2 milliarder fra det statlige oljeselskapet for å etablere sin egen milits, for å holde tritt med sin bror Khamis. Sistnevnte har sin egen spesialstyrke som er en «effektiv beskytter av regimet», heter det.

Familieklanen og skandalene er som tatt ut av en såpeopera, har amerikanske diplomater uttalt til The Times.

Både obersten selv og de andre familiemedlemmene levde et liv i luksus, før opprørsbevegelsen overtok makten og palasset hans i august 2011. Bilder fra hovedkvarteret hans i Tripoli viste en overdådig innredning og underlige privatbilder fra livet innad i familien. Blant annet hadde Gaddafi et album på nattbordet med bilder av USAs tidligere utenriksminister Condoleezza Rice, noe som satte fart i gamle rykter om at obersten næret varme følelser for Rice.

Kvinnelige livvakter

Han var også kjent som en skjørtejeger som gjerne omga seg med vakre kvinner.

På turer utenlands har diktatoren blitt kjent for å sette opp lukseriøse Beduin-telt og beskytte seg med kvinnelige livvakter. De skal visstnok ikke la seg distrahere like lett som deres mannlige kolleger, heter det i en artikkel fra Daily Mail, da han besøkte Paris i 2007.

I vår fikk libyerne nok og startet et opprør i landet, med Gaddafis fall som mål. Men obersten nektet å gi etter, før han etter mange måneders kamp måtte flykte til ukjent sted da opprørsstyrkene inntok Tripoli i august.

20. oktober ble han funnet av opprørene i et underjordisk rør. Han ble der skutt flere ganger og senere døde han av skadene.

BAKGRUNN: Dette er oberst Gaddafis liv

Se videoinnslag om Gaddafis liv og karriere: