KAVLI STØTTE: Med støtte fra Kavlifondet skal Øystein Fluge (t.v) og Olav Mella bruke mer tid på labforskning på behandling av ME. (Foto: (Tor Erik H. Mathiesen) Helse Bergen)
KAVLI STØTTE: Med støtte fra Kavlifondet skal Øystein Fluge (t.v) og Olav Mella bruke mer tid på labforskning på behandling av ME. (Foto: (Tor Erik H. Mathiesen) Helse Bergen)

Kavlifondet gir penger til ME-forskning

Det norske ME-gjennombruddet får støtte av Kavlifondet.

Kavlifondet støtter nå forskningsprosjektet ved Kreftavdelingen på Haukeland Universitetssykehus, som arbeider for å kartlegge årsaksforhold og muligheter for behandling av ME.

Legene i Bergen sier til tv2.no at de vil bruke pengene fra Kavlifondet til å finne verdens første ME-test

Onsdag offentliggjorde TV 2 at to norske leger som har oppdaget en mulig behandling av ME, også kjent som kronisk utmattelsessyndrom.

NETTREFF: Spør forskerne om ME-gjennombruddet

Det viser seg at dette gjennombruddet kan gi ME-syke verden over svar på hva den gåtefulle sykdommen er og hvordan den kan behandles.

Behandlingen utført av overlege på kreftavdelingen på Haukeland sykehus, Øystein Fluge, og hans kollega, professor og avdelingsoverlege, Olav Mella, gjorde to av tre ME-syke bedre.

Flere av pasientene ble også helt friske og funnene vekker internasjonal oppmerksomhet.

BAKGRUNN: Norsk gjennombrudd kan løse ME-gåten
LES OGSÅ: Laila Dåvøy om ME-gjennombruddet: – På vegne av de sykeste ME-pasientene gir dette et enormt håp

Kavlifondet støtter

Daglig leder i Kavlifondet, Inger Elise Iversen, bekrefter at Kavlifondet har inngått i et samarbeid for å støtte den videre forskningen av ME.

KAN VÆRE PÅ SPORET AV EN KUR ME: Overlege kreftavdelingen på Haukeland sykehus, Øystein Fluge (bildet) og hans kollega, professor og avdelingsoverlege, Olav Mella, kan være nært å finne en kur for ME/ Kronisk utmattelsessyndrom.  (Foto: TV 2)
KAN VÆRE PÅ SPORET AV EN KUR ME: Overlege kreftavdelingen på Haukeland sykehus, Øystein Fluge (bildet) og hans kollega, professor og avdelingsoverlege, Olav Mella, kan være nært å finne en kur for ME/ Kronisk utmattelsessyndrom. (Foto: TV 2)

– Kavlifondet ønsker særlig å støtte forskningsområder som sliter med å få forskningsmidler. ME forskningen er etter vår oppfatning et område som har vært sterkt underfinansiert både nasjonalt og internasjonalt, sier Iversen til tv2-no.

Iversen forteller videre at Kavlifondet har vært interessert i nettopp dette forskningsprosjektet i flere måneder allerede.

– Vi vet at Kavlifondets engasjement kan oppskalere forskningen på ME og på den måten berike samfunnet, sier Iversen.

LES OGSÅ: Elene (26) ble frisk av ME

560263

– Fokuserer på den sosiale avkastningen

Iversen ønsker ikke å kommentere bidragets størrelsesorden, men legger sterkt vekt på at det viktigste for Kavlifondet er den sosiale avkastningen som støtten kan gi.

Deler av overskuddet i Kavlikonsernet går årlig til allmennyttige formål innenfor forskning, kultur og humanitært arbeid.

– Kavlifondets engasjement sikrer forskningen videre fremdrift og gir håp for mange pasienter og pårørende, sier Iversen til tv2.no

Fakta om ME-studien som gir håp til millioner av mennesker