KAVLI STØTTE: Med støtte fra Kavlifondet skal Øystein Fluge (t.v) og Olav Mella bruke mer tid på labforskning på behandling av ME. (Foto: (Tor Erik H. Mathiesen) Helse Bergen)
KAVLI STØTTE: Med støtte fra Kavlifondet skal Øystein Fluge (t.v) og Olav Mella bruke mer tid på labforskning på behandling av ME. (Foto: (Tor Erik H. Mathiesen) Helse Bergen)

Vil finne verdens første ME-test

Med Kavlifondet i ryggen håper ME-forskerne i Bergen å finne biologiske spor av sykdommen. Håpet er å finne verdens første ME-test.

Onsdag kveld avslørte TV 2 at de norske forskerne Olav Mella og Øystein Fluge har hatt et gjennombrudd som kan løse ME-gåten. Senere samme kveld ble det også kjent at kreftlegene nå vil motta støtte fra Kavlifondet. Forskerne har inngått en kontrakt, eller en samarbeidavtale med Kavlifondet. Støtten skal gå til labforskning, ikke klininske studier.

Les også: Kavlifondet gir penger til ME-forskning

– Labforskning er veldig viktig for at vi skal kunne finne en biomarkør. På den måten kan vi muligens skille fra hverandre de pasientene som vil ha effekt av medisinen og de som ikke vil ha effekt av medisinen, sier professor Fluge til TV 2.

Hvis forskerne finner en såkalt biomarkør vil det kunne føre til at man kan ta en test som kan si om hvorvidt man har ME eller ikke.

English version: Norwegian research breakthrough can solve CFS-mystery

Millionstøtte?

Støtten fra Kavlifondet gjør det mulig for legene å bruke mer tid på ME-forskningen.

– Støtten gjør at vi kan kjøpes fri fra det kliniske arbeidet og bruke mer tid på dette, sier Mella på telefon fra Oslo.

Les også: Fakta om ME-studien som gir håp til millioner av mennesker

Nøyaktig hvor mye de har fått i støtte vil han derimot ikke kommentere.

– Det er moderat. Det er noe penger til drift og sannsynlig nok til en teknikerstilling. I tillegg kan vi nok kjøpe Fluge fri 50 prosent fra klinikken. Det betyr at vi kan leie inn ekstra arbeidskraft som kan erstatte ham i klinikken.

Hvis pengene dekker en teknikerstilling, driftsutgifter samt å kjøpe fri en ovelege fra klinikkarbeid dreier det seg mest sannsynlig om støtte i millionklassen.

Kavlifondet ble tipset om gjennombrudd

Mella er ikke i tvil om at støtten er svært viktig for den videre ME-forskningen.

Les også: Elene (26) ble frisk av ME

– Det er veldig viktig. Det gjør arbeidssituasjonen forutsigbar for oss.

Ifølge Mella er det ikke mulig å søke Kavlifondet om penger på samme måte som med andre fond, men at de ble kontaktet av dem.

– De tok kontakt med oss. Noen hadde tipset dem om oss. De bevilger ikke penger på ordinært vis. De stiller krav til progresjon og i første omgang er dette en treårsavtale, sier Mella.

BAKGRUNN: Norsk gjennombrudd kan løse ME-gåten