NY ME STUDIE: Professor Olav Mella (t.v) og overlege Øystein Fluge ønsker nå å få i gang en større nasjonal multisenterstudie på effekten av kreftmedisinen Rituximab mot ME.  (Foto: Fotokreditering: Tor Erik H. Mathiesen. / Helse Bergen)
NY ME STUDIE: Professor Olav Mella (t.v) og overlege Øystein Fluge ønsker nå å få i gang en større nasjonal multisenterstudie på effekten av kreftmedisinen Rituximab mot ME. (Foto: Fotokreditering: Tor Erik H. Mathiesen. / Helse Bergen)

– Når kan vi andre få ME-behandlingen?

Kreftlegene Øystein Fluge og Olav Mella har oppdaget en mulig behandling mot ME. Torsdag kveld svarte de tv2.no-leserne.

De to kreftlegene på Haukeland universitetssykehus har i all hemmelighet forsket på 30 ME-pasienter etter at de kom på sporet av en mulig behandling av ME for tre år siden. Onsdag kveld kunne TV 2 Nyhetene fortelle om resultatene – to av tre opplevde en dramatisk bedring. Noen ble helt friske.

Resultatet fra studien gjør at de to legene nå mener å vite hva ME, også kjent som kronisk utmattelsessyndrom, egentlig er: en autoimmun sykdom.

Torsdag kveld stilte de to legene til nettmøte på tv2.no for å svare leserne på spørsmål om de oppsiktsvekkende resultatene fra studien.
(les svarene nederst i denne artikkelen)

Enorm interesse

Nettmøtet med legene er ett av de mest besøkte på tv2.no noensinne. Nærmere 500 personer hadde sendt spørsmål til legene som i to timer forsøkte å svare på så mange som mulig, uten å rekke over alle.

De to håpte likevel at mange kunne finne svar på sine spørsmål i svarene de gav til andre, da mange spørsmål gikk igjen.

Midt under nettmøtet torsdag kveld ble legene intervjuet på TV 2 Nyhetskanalen hvor de fortalte at mailboksene deres allerede var overfylte med henvendelser fra ME-syke som ønsker å delta i studien.

Se hele intervjuet med Mella og Fluge her:
(artikkelen fortsetter under)

560403

– Historiene gjør inntrykk

Ett av spørsmålene som svært mange lurte på var fra personer som lider av utmattelsessyndromet, og pårørende av slike. Disse kan nesten ikke vente med å få prøve ut behandling med legemiddelet Mabthera selv.

«Svært mange av dere som skriver ønsker medisin eller deltakelse i studier. Dessverre må de fleste vente til behandlingen blir etablert i det vanlige helsevesen. Pasienthistoriene vi hører gjør inntrykk og vi har full forståelse for den lidelse og ydmykelse mange pasienter har opplevd. Det beste vi kan gjøre for ME-pasientene er å gjennomføre grundige og godt planlagte studier for å lære mest mulig om sykdommen, dens årsaker og hvordan vi kan bruke Rituximab best mulig», skriver de to.

Les svarene fra legene nederst (under reklamefeltet)!

Les også:
Elene (26) ble frisk av ME
Fakta om ME-studien som gir håp til millioner av mennesker

Amerikansk professor bejubler norske forskerresultater