SKAL DRØFTES: Den overgrepstiltalte ordføreren Rune Øygard i Vågå kommune skal drøftes på et medlemsmøte torsdag kveld. (Foto: TV 2)
SKAL DRØFTES: Den overgrepstiltalte ordføreren Rune Øygard i Vågå kommune skal drøftes på et medlemsmøte torsdag kveld. (Foto: TV 2)

Overgrepssiktede Rune Øygard (Ap) gjenvalgt som ordfører

Rune Øygard gjenvalgt til ordfører til tross for at han er under etterforskning for seksuelle overgrep mot en jente fra hun var 13 til 15 år gammel

Den overgrepssiktede ordføreren Rune Øygard ble under et kommunestyremøte tirsdag kveld valgt til ordfører for sin femte periode i Vågå kommune.

Øygard, som er sykemeldt, møtte ikke selv opp i det konstituerende møtet. Varaordfører Iselin Jonassen vil fungere i ordførerrollen så lenge sykemeldingen varer.

Opposisjonen i Vågå og jentas bistandsadvokat ber Øygard ta permisjon inntil saken mot ham er avgjort.

LES OGSÅ: Overgrepssiktede Øygard fikk støtte av enstemmig partimøte

14 stemte for Øygard

Øygard, som er under etterforskning for seksuelle overgrep mot en jente fra hun var 13 til 15 år gammel, fikk 14 av stemmene i kommunestyret.

Motkandidaten fra Bygdalista for tverrpolitisk samarbeid, Svein Blankenborg, fikk fire av stemmene.

Er det riktig av Vågå Ap å la den overgrepssiktede ordføreren fortsette i jobben? Les svarene fra Politisk panel her

Vil tilbake på ordførerkontoret

Partiledelsen sentralt og fylkesledelsen i Ap har bedt Øygard ta permisjon til etterforskningen er avsluttet, men Øygard har tvert imot signalisert at han heller vil tilbake i jobb så fort som mulig.

Også Vågå Arbeiderparti ønsker ham tilbake etter sykemeldingen.

– Mange råder ham til å ta permisjon. Hvordan forholder Vågå Ap seg til det?

Vi forholder oss til at han er sykemeldt, sier nyvalgt varaordfører i Vågå, Iselin Jonassen (Ap), til TV 2.

Opposisjonen mener Øygard må ta permisjon mens etterforskningen pågår.

– Det setter Vågå på kartet på en veldig negativ måte, og vi tror det mest hensiktsmessige både for ham og for Vågå er at han trer til side til en eventuell frifinnelse kommer, sier Tor Valdvik fra Bygdelista for tverrpolitisk samarbeid.

REAGERER: Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal mener Øygard
  burde tatt permisjon så lenge han er under etterforskning. (Foto: Harald
  Christian Eiken / TV 2)
REAGERER: Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal mener Øygard burde tatt permisjon så lenge han er under etterforskning. (Foto: Harald Christian Eiken / TV 2)

– Jeg kan ikke skjønne at de kan leve med det

Jentas bistandsadvokat mener Vågå kommune befinner seg i en merkelig situasjon.

– Jeg tenker det er veldig spesielt. Det må være veldig spesielt for en liten bygd som Vågå å ha en ordfører som er siktet for utuktig omgang med mindreårige barn, hvor han skal styre både skoler og barnehager. Jeg kan ikke skjønne at verken bygda, han eller partiet kan leve med det, sier bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal.

Hun tror valget av Øygard som ordfører vil være en stor belastning for jenta og familien.

– Jeg tror både hun og familien synes det er en stor belastning og stiller spørsmålet om hvordan han kan gjøre det, når det er levert inn en anmeldelse med så alvorlige overgrep, sier Hjortdal til TV 2.

– Hva bør ordføreren gjøre etter din mening?

– Han bør søke permisjon til etterforskningen er avsluttet, sier Hjortdal.

Under et medlemsmøte i Arbeiderpartiets lokallag i Vågå kommune mandag kveld, ble det enstemmig vedtatt at partiet ønsker Øygard som ordfører. Ettersom Arbeiderpartiet har rent flertall i kommunestyret, var det dermed ventet at Øygard ville bli valgt som ordfører for en femte periode tirsdag.

LES OGSÅ: Overgrepsanklagede Rune Øygard vil tilbake på jobb

ARNE STRAND: – Kan ikke huske verre krimsak i Ap