Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har vakt oppsikt at nakenbilder av nasjonalhelten Fritjof Nansen er publisert i norske aviser. Bildene stammer fra en bok om Nansens kjærlighetsbrev til sin amerikanske elskerinne.

Klippet bort penis

I den amerikanske utgaven av boken er både nakenbildene og Nansens erotiske beskrivelser sensurert.

Bildene som Nansen selv har tatt og fremkalt, ble sendt til en ung kvinne som han var opp over ørene forelsket i. De er nå presentert i en bok, sammen med brevene Nansen skrev til den unge amerikanske kvinnen i 1929.

Det er barnebarnet til kvinnen, Eric Utne, som presenterer både bildene og kjærlighetsbrevene i boken, som heter «Nansens siste kjærlighet».

– Brevene Nansen skriver til min bestemor er skrevet på engelsk og det er noe av de vakreste kjærlighetserklæringene som noen gang er skrevet, sier Utne, som er i Norge for å lansere boken.

nansens kjæreste Brenda Ueland (Foto: Privat)

Sensurert

Utne har samlet kjærlighetsbrevene Nansen skrev til hans bestemor, Brenda Ueland.

Nansen og Ueland møttes i løpet av en kort periode og brev-vekslet i et års tid før Nansen døde i 1930. Nansen skrev 30 brev til Ueland fra april 1929 til mai 1930, brev som inneholdt sterke kjærlighetserklæringer og detaljerte diskusjoner om seksualitet og elskov.

Men Nansens erotisker skildringer blir for sterk kost for amerikanske lesere. I den amerikanske boken er både bildene og teksten sensurert.

– Bildene er beskåret og vi har tatt ut noen ord og utrykk i den amerikanske utgaven, sier Utne, som ble overtalt av sin norske forlegger til å ta med alt i den norske utgaven.

Overtramp

Karin Berg (Foto: TV 2)

Men det liker ikke Karin Berg, som er er historiker og har skrevet bok om Nansen kvinner. Hun mener boka burde ha vært sensurert også i Norge.

– Jeg synes de gjør et etisk overtramp ved å ta med alt, sier hun.

– Personlige brev er ikke ment for å offentligjøres.

Og Fritjof Nansen selv ville neppe ha likt at brevene og bildene nå offentligjøres. Men Brenda Ueland, som fikk brevene, tok vare på dem og oppfordret sitt barnebarn til å gi dem ut. Hun døde i 1985.