sydpolenekspedisjon (Foto: Privat)
sydpolenekspedisjon (Foto: Privat)

Sørpolen-ekspedisjon står bom fast i Chile

Vegard Ulvang og hans tre reisekamerater er strandet i Chile, dagen før de skal starte ekspedisjonen til Sørpolen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

19. oktober, nøyaktig 100 år etter at Roald Amundsen startet ekspedisjonen til Sørpolen, skulle fire landsmenn gjøre det samme.

Stoppet av uvær

Men nå står tidligere OL-vinner Vegard Ulvang, direktør ved Norsk Polarinstitutt i Tromsø, Jan-Gunnar Winther, fjellklatreren Stein P. Aasheim og polarhistoriker Harald Dag Jølle bom fast i Punta Arenas i Chile.

– Vi er ferdig pakket og utstyret ligger i flyet. Men det er dårlig vær i Union Glacier, der vi skal lande. Flygningen er utsatt i minst tre dager i påvente av bedre landingsforhold, sier en skuffet Winther på telefonen til tv2.no.

Må gå fortere og lengre

Startskuddet går fra samme sted hvor Amundsens ekpedisjonsbase «Framheim» lå i Hvalbukta i 1911. Derfra går marsjen de drøye 70 milene innover Rossisen, over Axel Heibersbreen og videre fram til polpunktet.

Les også: Følger Roald Amundsens skispor 100 år etter

14. desember skal ekspedisjonen etter planen ankomme polpunktet. Da skal de ha brukt like lang tid som Amundsen brukte.

Men nå spøker det for den planlagte tidsbruken.

– Vi må prøve å innhente den tapte tiden ved å gå fortere eller lengre, sier Winther.

– Skuffet

Ikke bare møter de problemer på Union Glacier, uvær kan også utsette den videre flyreisen til Hvalbukta.

– Det er klart dette er skuffende, men det var ikke helt uventet. Det er tidlig i sesongen og ting er veldig væravhengig.

Mens de venter på bedre vær forbereder gruppen seg på ekspedisjonen blant annet ved å oppdatere nettsiden deres og lese dagbøker fra Amundsens ekspedisjon i 1911.

– Vi gleder oss veldig og er veldig motivert for å starte. Dette har vi forberedt og planlagt i over to år og vi ønsker og tror å være framme 14. desember.

Om ekspedisjonen Sørpolen-2011 stemmer med forventningene kan du lese på TV 2s nettsider. Her kan du følge bloggen til Vegard Ulvang og de tre andre hver dag frem til de angivelig når polpunktet 14. desember.

Følg bloggen «Sørpolen 1911-2011» her

Se nyhetsinnslag fra en treningstur i 2010 her:

454724