trafikkskilt (Foto: TV 2)
trafikkskilt (Foto: TV 2)

Skilting av bomstasjoner forvirrer bilistene

Farlige trafikksituasjoner oppstår fordi folk ikke klarer å tolke skiltene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skiltingen ved automatiske bomstasjoner her i landet oppfattes av mange bilister som mer forvirrende enn informerende. Det viser en undersøkelse som forskere ved Sintef har gjennomført.

Vegdirektoratet vurderer nå å endre og forenkle skiltingen.

40 prosent skjønte ikke skilt

Trafikkforskerne Marianne Elvsaas Nordtømme og Kristin Ystmark Bjerkan har spurt 1000 bilister om deres forståelse av bomstasjon-skiltingen. Resultatet er nedslående for de i vegmyndighetene som har utarbeidet symbolene som benyttes på skiltene.

Marianne Elvsaas Nordtømme viser som eksempel til skiltet «KR-service», som hele 40 prosent i undersøkelsen ikke skjønner noe av.

– Enkelte tror at det viser til en minibank, eller et sted hvor du kan veksle penger. Noe tror faktisk også at det henvises til et verksted – et bilverksted, sier hun til TV 2 Nyhetene.

Anbefaler endring

Kristin Ystmark Bjerkan sier at konklusjonen på undersøkelsen sier at der er veldig mange som har vansker med å forstå denne skiltingen, og at det særlig er KR-symbolet som skaper forvirring.

Sintef-forskerne har derfor anbefalt Statens Vegvesen og Vegdirektoratet å bytte ut KR-symbolet med et annet symbol som kan være lettere å forstå for trafikantene.

For å redusere sjansen for misforståelser og feiltolkning mener de også at det bør vurderes hvor mye informasjon det er hensiktsmessig å formidle på samme skilt.

LES OGSÅ: Bilbransjen fortviler over vinglete dieselavgift

Tar det på alvor

Undersøkelsen er bestilt av Vegdirektoratet, og der får TV 2 Nyhetene opplyst at de tar både konklusjonen og anbefalingen fra forskerne på alvor.

Kristian Wærstedt i seksjon trafikkforvaltning i Vegdirektoratet sier at de etter all sannsynlighet kommer til å endre og forenkle skiltingen.

KR-symbolet, som er kilden til mye av forvirringen, vil bli erstattet av et miniatyrskilt med teksten «Bomveg/Toll Road».

Wærstedt mener at det vil bedre den umiddelbare forståelsen av hvor man møter bomstasjoner. I neste omgang kan det være aktuelt å finne et skilt med enda kortere tekst enn «Bomveg/Toll Road».

Wærstedt innrømmer at man i forbindelse med innføringen av de automatiske bomstasjonene trolig har skiltet «i overkant», og at man derfor vil vurdere å redusere informasjonsmengden på skiltene.