ROSAT treffer jorden mellom 21. og 24. oktober. (Foto: DLR)
ROSAT treffer jorden mellom 21. og 24. oktober. (Foto: DLR)

Ny satellitt styrter mot jorden

I september plasket en satellitt ned i Stillehavet. Nå er nok en kjempesatellitt på vei mot bakken.

Den 24. september kom den seks tonn tunge UARS-satellitten inn i atmosfæren, og ble revet i fillebiter. NASA visste ikke nøyaktig hvor, og mange i risikosonen pustet lettet ut da det ble klart at restene hadde plasket ned i Stillehavet uten å gjøre skade.

Les: Satellitten falt ned i havet

Ny kjempesatellitt

Dette er speilet til ROSAT. Det veier 1,7 tonn og kan smelle i bakken i ett stykke. (Foto: DLR)
Dette er speilet til ROSAT. Det veier 1,7 tonn og kan smelle i bakken i ett stykke. (Foto: DLR)
Nå må vi holde pusten igjen. En gang mellom 22. og 24. oktober plasker den 2,4 tonn tunge ROSAT-satellitten i havet, eventuelt smeller i bakken.

ROSAT treffer atmosfæren med en fart på enorme 28.000 kilometer i timen og ødelegges i løpet av sekunder. Luftmotstanden gjør at bitene tar fyr, men ikke alt brenner opp. Omkring 30 ulike deler vil falle glødende mot jorden, og bli spredt utover et område på 500 kvadratkilometer.

Slik ser himmelen ut sett med ROSATs røntgenøye. (Foto: DLR)
Slik ser himmelen ut sett med ROSATs røntgenøye. (Foto: DLR)
ROSAT kikket ut i verdensrommet etter røntgenstråling, og det er det store keramiske speilet i teleskopet som skaper mest bekymring. Speilet veier 1700 kilo, og kommer til å nå bakken, eller havet, nærmest uskadd.

– Det er uvanlig at to så store satellitter faller ned i løpet av så kort tid, men det er ikke sjeldent at satellitter faller ned, sier Pål Brekke, seniorrådgiver for romforskningskoordinering ved Norsk Romsenter.

Stort område

Treffer restene landjorden er både Nord- og Sør-Amerika i faresonen, sammen med flere land i Sørøst-Asia.

Selv et døgn før satellitten kommer inn i atmosfæren, vil ikke astronomene kunne beregne tidspunktet med en nøyaktighet på mer enn pluss minus fem timer. Satellitten går i en bane mellom 53 grader nord og 53 grader sør, så Norge er utenfor faresonen.

Så langt har 4000 satellitter falt ned, uten å gjøre skade. Av de 2000 satellittene som fortsatt svirrer rundt jorden er bare halvparten aktive.

Til høyre kan du se hvor ROSAT er akkurat nå!